perjantai 14. toukokuuta 2010

Kevätsalaatti

Heipsis ipa!

Nyt kun kaikki fiinit ravintolat mainostavat parsaviikkojaan, jotka näyttävät käsittävän lähinnä täysin ylihinnoiteltua parsaa bearnaiskastikkeessa, on oiva hetki ostaa kaupasta itse nippu hyvää, tuoretta vihreää parsaa ja loihtia siitä herkkuja. Parsa käy ihanasti salaatteihin, piirakoihin ja pitsan päälle (peston ja ohuenohuiden kesäkurpitsaviipaleiden kera). Minulta puuttuu enää parsakattila, jotta toukokuinen elämä olisi täydellistä. :-)


Meillä herkutellaan keväisin tällaisella salaatilla:

Nippu parsaa
erilaisia lehtisalaatteja maun mukaan (myös esim. mitsuna käy joukkoon)
1/2 prk kirsikkatomaatteja
muutama herkkusieni
vähän kevätsipulia, ruohosipulia tai purjoa
paahdettuja, suolattuja cashewpähkinöitä
(mozzarellaa)

Kuori parsojen varret (minulla on Victorinoxin tomaatinkuorintaveitsi, se on tähän hommaan aivan ehdoton!) ja leikkaa tyvestä muutama sentti pois. Keitä parsaa 6-8 minuuttia vedessä, jossa on 1 tl sokeria, 2-3 tl suolaa ja loraus sitruunamehua. Huuhtele kylmällä vedellä.
Revi salaatit laakealle vadille, viipaloi päälle sienet ja asettele päälle loput ainekset. Kruunaa salaatti suolalla ja mustapippurilla ja valuttele päälle avokätisesti yrttiöljyä:

1 ruukku basilikaa
1 ruukku sitruunamelissaa (tai persiljaa, jos haluat ryytisemmän öljyn)
desi-pari erilaisia öljyjä (esim. oliiviöljyä ja auringonkukkaöljyä)
reilusti sitruunamehua
ripaus sokeria
vähintään 1 tl suolaa
mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset vaikkapa sauvasekoittimella sekaisin ja mausta öljy selvästi suolaiseksi. Anna tekeytyä hetki jääkaapissa.


Tämän yhdistelmän juju piilee siinä, että herkkusienet imevät itseensä mausteöljyä kuin, no, sienet, ja niistä tulee kerrassaan herkullisia. Parsan tilalle (tai miksei lisäksi) salaattiin sopii erinomaisen hyvin savustettu tofu. Myös kikherneet, artisokka, aurinkokuivatut kirsikkatomaatit ja kuulemma raejuusto sopivat. Itse en tietenkään käytä mozzarellaa, mutta eräät tuntemani henkilöt vannovat juuri tuon yrttiöljy-herkkusieni-mozzarella-kombon nimiin.

2 kommenttia:

  1. Kiva kun käväisit, harmi kuvien kanssa kun eivät kaikki avautuneet, joskus kestää hetken ja tulevat eri järjestyksessä auki.
    Ihanaa salaattia täällä, nam.

    VastaaPoista
  2. Alkoipa tehdä mieli parsaa! Bearnaisesås ei mulle maistu, mutta just jossain näin ohjeen, missä oli balsamico-pohjainen kastike parsalle...

    Äiti, jos luet tän, niin voisko teidän parsakattila kutsua meidät joku päivä syömään? <3

    VastaaPoista