sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Pehmeät suklaakakkuset - molten chocolate cake

Moi Ipa!

Tässäpä resepti tähän suklaaholistin unelmaleivonnaiseen. Tuhtia tummaa suklaata kakkusessa, joka on päältä vähän rapea ja sisältä valuvan täyteläinen. Resepti on jotakin mutakakun ja suklaakohokkaan väliltä, englanninkielisessä maailmassa nämä kakkuset tunnetaan nimellä Chocolate lava cake tai Molten chocolate cake. (Kuvahaulla löytää netistä myös paljon parempia kuvia aiheesta, itselläni meni valotus pieleen. Tomusokeri näköjään pilaa aina kuvat.)


Reseptejä on paljon erilaisia, mutta ainakin tämä on hyväksi havaittu. Ideana on siis paistaa täyteläisestä taikinasta kohokasvuoissa pieniä kakkuja, joiden sisus on vielä (valuvan) pehmeää. Lopputulokseen tuntuu vaikuttavan joukko vaikeasti määritettäviä muuttujia - olen tehnyt näitä kahdesti, ja sama paistoaika samalla uunitasolla tuotti aivan erilaisen lopputuloksen. Ensimmäisellä kerralla kakkuset olivat kypsyneet hieman liikaa keskeltä eli eivät olleet enää valuvia, jälkimmäisellä kerralla olin lisännyt taikinaan muutaman after eightin (muuta eroa en keksi), ja sisus oli turhankin juoksevaa (kakkusiin tuli kumottaessa kuoppa keskelle).

Todellista herkkua kokeilunhaluisille siis! Tätä voidaan tarjota vielä suklaakastikkeella höystettynä, mutta mielestäni esim. vaniljajäätelö on parempi kumppani.


Tarvitaan:

130 g tummaa suklaata (70-prosenttisesta tulee hyvää :-)
125 g margariinia
2 munaa
2 keltuaista
0,5 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
(joissakin ohjeissa on myös hippu suolaa, ja vehnäjauhoja esim. kolme ruokalusikallista yhden sijaan.)

Voitele ja jauhota 4-5 kohokasvuokaa kidesokerilla (tai kaakaojauheella tai vehnäjauholla). Sulata suklaa ja margariini vesihauteessa. Vatkaa munat, keltuaiset ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi, ja lisää lämmin suklaaseos ja jauhot nopeasti (vältä turhaa vatkaamista).

Kaada taikina vuokiin, täytä noin 4/5 vuoasta. Tässä vaiheessa voit halutessasi siirtää vuoat jääkaappiin esim. muutamaksi tunniksi, kunhan otat ne lämpiämään huoneenlämpöiseksi ennen paistamista. Tai voit paistaa kakkuset heti (huom! nämä kannattaa kuitenkin tarjota välittömästi paistamisen jälkeen).

Paista 230 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia (paistoaika oman uunin mukaan). Anna kakkusten vetäytyä hetki ja varmista sitten veitsellä kiertäen, että reunat ovat irti vuoasta. Kumoa kakkuset lautasille ja tarjoa tomusokerin, vadelmien, jäätelön tms. kanssa. (Huomaa, että jos jätät kakkuset vuokiin, ne jatkavat vielä kypsymistä.)


Tarkkana huomasitkin, että reseptistä jää yli kaksi valkuaista. Marenkia... ;-)

6 kommenttia:

  1. hmmmm...yksi suklaaholisti täällä...näitä on PAKKO tehdä!! :)

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvä ohje, ja huomasin että taikinasta tulee sellaisenaan hyvää moussea, kun antaa jäähtyä jääkaapissa!

    VastaaPoista
  3. Kiva kun maistuu! Näin kesällä varmaan mansikat sopivat aika hyvin kaveriksi myös. Hyviä heinäkuun herkkuhetkiä!

    VastaaPoista
  4. Minä rakastan näitä♥ Maistoin ensimmmäisen kerran bulgariassa ja rakastuin ensi lusikallisella♥

    VastaaPoista
  5. :-) Herkkuhetkiä sitten vain!

    VastaaPoista