sunnuntai 15. elokuuta 2010

Suklaa, viini ja muut juomat

Iltaa, ipa!

Suklaan kanssa on välillä vaikea valita juotavaa. Tee ja kahvi käyvät tietysti, mutta kylmät juomat ovat työläämpiä. Niissä pitäisi olla riittävästi makeutta ja hapokkuutta, mutta ei liikaa suklaaseen nähden. Esimerkiksi kaakao suklaan tai suklaaleivonnaisen palanpainikkeena on epäonnistunut yritys - ne vievät toisistaan maun.

Nyt löysin kuitenkin sattumalta aivan täydellisen yhdistelmän: Rekorderligin omena-vanilja-siideri ja Anthon Bergin Soft Dark -suklaa (54 %). Kokeilin muitakin suklaita, mutta tämä oli voittamaton liitto. Suklaa on aromikasta, sopivan pehmeää eikä kovin makeaa, siideri taas voimakkaan vaniljaista ja siideriksi hyvin makeaa. Maut täydentävät toisiaan ihanasti, ja lopputulos on suurempi kuin osiensa summa. Suosittelen!


Järjestin viime vuonna suklaanmaistajaiskutsut. Se oli hauskaa, ostin vain kaikenlaisia (tummia ja vaaleita) suklaita ja pilkoin niitä lautasille, tein nimilaput ja valitsin joitakin suklaaseen sopivia hedelmiä lisukkeeksi. Alun perin suunnittelin suklaa-viinimaistajaisia, mutta melkein kaikki vieraat tulivat autolla, joten hylkäsin ajatuksen. Ehdin kuitenkin kysellä Alkosta juomavinkkejä, ja siltä varalta, että jotakuta kiinnostaa, tässä tulee Alkon asiakasneuvojan mukavan paneutuva vastaus:

"Suklaata on usein sanottu vaikeaksi yhdistää viiniin, mutta nykyään sille löytyy monia hyviä kumppaneja.

Perinteisiä suklaan ja sulkaajälkiruoan kumppaneita ovat väkevät viinit , kuten portviini, madeira ja muscat-viinit, tässä muutamia ehdotuksia:

Portviinit, Portugali
003295 Graham's Late Bottled Vintage Port 0,75 l 19,50 euroa
Tummanpunainen, makea, täyteläinen, mustikkainen, tumman kirsikkainen, lääkeyrttinen, mausteinen, lämmin
Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca
Sokeria 110 g/l. 20 %.

Väkevät viinit, Espanja
336016 Torres Floralis Moscatel Oro 0,5 l 9,89 euroa
Meripihkanruskea, makea, rusinainen, sitruksinen, taatelinen
Sokeria 190 g/l. 15 %.

Madeirat, Portugali
318184 Leacock's Medium Rich Madeira 0,375 l 9,33 euroa
Meripihkanruskea, makea, taatelinen, pähkinäinen, pomeranssinen, mineraalinen, pitkä
Tinta Negra Mole
Sokeria 100 g/l. 19 %.


Nämä perinteiset viinit sopivat parhaiten tummempien suklaiden kanssa, jossa on hieman tai reilumminkin karvautta. Jos maistajaisissa kokeillaan myös vaaleampia suklaita ja valkosuklaata, voit kokeilla myös makeaa sherryä, tokajia tai jopa muscadetkuohuviiniä.

Sherryt, Espanja
003591 Harveys Bristol Cream 0,75 l 14,76 euroa
Pähkinänruskea, makea, rusinainen, kevyen viikunainen, hennon mantelinen
Palomino, Pedro Ximénez
Sokeria 130 g/l. 17,5 %.

Valkoviinit, Unkari, Tokaji
555586 Château Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 0,5 l 22,00 euroa
Makea, hapokas, aprikoosihilloinen, sitruksinen, hennon hunajainen, pitkä
Furmint, Hárslevelü
Sokeria 160 g/l.

Kuohuviinit, Italia
584687 Asti Cinzano 0,75 l 10,50 euroa
Makea, pehmeähappoinen, hennon rusinainen, kevyen sitruksinen
Muscat
Sokeria 95 g/l.

Kuohuviinit, Italia
008901 Asti Gancia 0,75 l 10,80 euroa
Makea, pehmeähappoinen, rusinainen, sitruksinen
Moscato Bianco di Canelli
Sokeria 90 g/l.


Jos haluat kokeilla ruokaviineiksi miellettyjä viinejä suklaan kanssa, suosittelen jättämään kuivat valkoviinit kokonaan pois. Valkosuklaan kanssa voit kokeilla makeahkoa roseeviiniä ja tummempien suklaiden kanssa hedelmäistä ja täyteläistä punaviiniä.

Roseeviinit, Chile
007142 Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé 0,75 l 9,49 euroa
Puolikuiva, keskihapokas, herukkainen, hedelmäinen, aromikas
Cabernet Sauvignon
Sokeria 11 g/l.

Punaviinit, Argentiina
464277 Norton Barrel Select Malbec 0,75 l 9,44 euroa
Täyteläinen, notkea, kypsän marjainen, mausteinen, kevyen tamminen
Malbec

Punaviinit, Argentiina
437867 Catena Malbec 0,75 l 14,98 euroa
Erittäin täyteläinen, notkea, tumman marjaisa, karhunvatukkainen, mokkainen, kevyen tamminen, runsas, pitkä
Malbec


Suklaa on varsinkin viinin kanssa melko täyttävää, ja vettä kannattaa varata runsaasti kaikille osallistujille. Alkoholitonta vastinetta itse suklaa-viinimaistijaisille ei ole, koska ideanahan on juuri näiden kahden yhdistelmä. Itse tarjoilisin autoileville vieraille jotakin hyvää kivennäisvettä, silloin he ainakin saavat nauttia täysin suklaista. Myös kahvi voisi sopia, mutta sillä on tietysti oma makunsa, joka saattaa sotkea maistajaiset. Mitään mehuja tai limppareita en yhdistäisi suklaaseen maistajaismielessä. "

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti