sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Irish soda bread

Happy St. Patrick's Day, Ipa!

Tätä iloista irlantilaisten juhlapäivää päätimme juhlistaa irkkukahvilla (puoliso) ja perinteisellä irlantilaisella leivällä (minä). Puimme siis päälle vihreät paidat ja juhlistimme vihreän saaren historiaa myös levittämällä leivälle vihreitä levitteitä: guacamolea ja hernetahnaa.


Soda bread on irlantilaisten ylpeys, ja sen yleisin versio tehdään kokonaan valkoisista jauhoista. Tämä leipä onkin siis oikeastaan brown soda bread, pehmeä ja rapeakuorinen. Se syntyy helppoakin helpommin näin:

3,5 dl erikoisvehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 tl soodaa
vajaa 1 tl suolaa
20 g margariinia
2 dl maustamatonta (soija)jugurttia
1,5 - 1,75 dl vettä

Sekoita kuivat aineet ja nypi joukkoon rasva. Tee jauhoihin keskelle kuoppa ja kaada siihen jugurtti-vesiseos. (Jugurtin määrä saisi olla suhteessa suurempikin, minulta vain loppui kesken.)

Sekoita veitsellä nopeasti tasaiseksi ja hypistele lopuksi taikina varovasti kasaan palloksi. Älä vaivaa yhtään! Mitä vähemmän taikinaa käsitellään, sitä paremmin leipä jaksaa nousta. Taikinan pitäisi olla hyvin pehmeää. Muotoile siitä nopein ottein jauhotetulle leivinpaperille pyöreä ja vähän litteä leipä. Leikkaa pintaan ristiviilto. (To let the fairies out!)

Paista välittömästi 200 asteessa noin 40 minuuttia. Jäähdytä ritilällä liinan alla. Leipä on parhaimmillaan tuoreena voimakkaanmakuisten päällisten kanssa. Sen voi pakastaa, sillä se ei säily pitkään huoneenlämmössä.
Reseptin koko nestemäärän voi myös korvata piimällä, sillä perinteinen soodaleipä tehdään kirnupiimään. Grahamjauhojen tilalla voi käyttää reilut pari desiä hiivaleipäjauhoja. Grahamjauhot eivät täysin vastaa alkuperäisen ohjeen täysjyväjauhoja, ja lopputulos on vähän mureneva.

Hernelevite

1 pss pakasteherneitä
tilkka oliiviöljyä
tilkka seesamiöljyä
tilkka sitruunamehua
runsaasti suolaa ja pippuria
wasabia maun mukaan

Soseuta kaikki aineet. Jos wasabin haluaa jättää pois, kannattaa lisätä paahdettuja seesaminsiemeniä. Tahnasta kannattaa tehdä mausteinen, se sopii ruokaisaan leipään.

Ensimmäisen kerran söin soodaleipää vieraanvaraisessa dublinilaisperheessä vuonna 1995, ja kirjoitin silloin reseptinkin ylös. Tämä leipä on mukaelma siitä. :-)


2 kommenttia:

  1. Eksyin sivuillenne ja haluaisin kysyä 6.4.2010 kirjoituksen kuvassa olleesta pashamuotista. Mistä olette löytäneet pashamuotin, josta lopputuloksena on noin ihanan kapea ja korkea pasha?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pashamuotti on äidin kätköistä löydetty, eli todennäköisesti jo parin sukupolven takaa. Omat haasteensa sen käyttämisessä toki on, lopputulos ei ole kovinkaan vakaa...

      Möme, ihana leipäjuttu! Mä tykkään tehdä sämpylöitä, mutta leipää en oo jotenkaan koskaan "uskaltanut" lähteä kokeilemaan. Mikähän siinäkin muka niin vaikeaa on? Täytyy kokeilla tätä. :)

      Poista