sunnuntai 25. elokuuta 2013

Siemensyöjän teeleipäset

Moikka Möme,

Olen käynyt työn puitteissa parin viime viikon aikana useamman kerran Lyhdyssä, Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry:n tiloissa. Lyhdystä löytyy aikuisille kehitysvammaisille erilaisia asumispalveluja ja työpajoja, mm. punkbändi Pertti Kurikan Nimipäivät ja jazztaituri Kalle Salonen työskentelevät Lyhdyssä. Se miksi tästä aloin kertoa liittyy tietysti tämänkertaiseen reseptiin.

Lyhdyssä tehdään joka päivä lounas omassa keittiössä ja tarjolla on aina tuoreita leipäsiä. Tänä sunnuntaina totesin kodin ainoan leivän olevan kuivahtanut käntty ja mieleen muistuivat Lyhdyn ihanat lounasleivät, siispä soveltamaan.


Tämä annos sopii kahdelle aamiaisleiviksi.

1 dl täysjyväjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
ripaus sokeria
1 dl maitoa
1,5 rkl öljyä
seesaminsiemeniä
pellavansiemeniä
(juustoraastetta)

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Sekoita ensin kuivat aineet keskenään, lisää (juusto), maito ja öljy ja sekoita, mutta älä vaivaa. Siemeniä voi laittaa oman maun mukaan, nämä eivät kuitenkaan kohoa kovin paljoa, joten voi laittaa reippaastikin. Jääkaapin pohjalta löytyi parikin ei-enää-höylättävän-korkuista emmental-palaa, joten lisäsin vielä juustoraastettakin taikinaan, Lyhdyn versiossa sitä ei taida olla. Annostele taikina kukkurallisina ruokalusikallisina leivinpaperilla päällystetylle pellille ja taputtele litteiksi kostutetuilla käsillä. Paista uunissa n. 10 min.


1 kommentti:

  1. Om nom. Olisi hyvä aina muistaa leivän loppuessa, että tuoretta leipää saa tehtyä itse aivan käden käänteessä. Itse fiilistelen jo vähän syksyä, erilaisia keittoja ja tuoreita sämpylöitä... :-)

    VastaaPoista