tiistai 17. elokuuta 2010

Kaakaopalloset

Terve taas, ipa!

Tähän ruotsalaiseen herkkuun tutustuin jo lapsena, kun keksimme veljeni kanssa jostakin vanhasta Pauligin kahviherkkuja -reseptivihkosesta helpon ja nopean ohjeen, jonka pystyimme toteuttamaan itse. Meistähän tuli molemmista sittemmin melkoisia hyvän ruoan ystäviä, joten herkkusuutaipumuksemme ilmenivät jo varhain oma-aloitteisuutena kaakaopurkin hyödyntämisessä. :-)

Tarvitaan:
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2-3 rkl vahvaa kylmää kahvijuomaa
3-4 rkl kaakaojauhetta
3,5 dl kaurahiutaleita

Vaahdota margariini ja sokerit (joko vain puuhaarukalla hieroen, tai jos haluaa tasaisemman lopputuloksen, sähkövatkaimella). Lisää muu aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile sopivan kokoisiksi pieniksi palloiksi (halkaisija esim. pari senttiä) kylmässä vedessä kostutetuin käsin.

Ruotsissa palloset on kieritelty monesti kookoshiutaleissa tai raesokerissa (kookosta voi olla itse massassakin). Muita vaihtoehtoja ovat strösselit, kaakaojauhe (O'boy Dark sopii tähän oikein hyvin) ja tomusokeri (joka ei mielestäni ollut ulkonäön eikä käytännön kannalta kovin hyvä idea). Paras tulos tuli mielestäni Dolphinin suklaarouheesta (kuvassa), joka on lisäksi hyvän makuista.

Anna pallojen kovettua jääkaapissa. Kahvilla maustettuina nämä sopivat tietysti erityisen hyvin kahvipöytään. Kahvin voisi korvata jollakin muullakin maulla, ajattelin ensi kerralla kokeilla paria pisaraa rommia. ;-)

3 kommenttia:

 1. Oi, näitä meidän äiti teki aina jouluksi. Me lapset pyöriteltiin mössöstä palleroisia, mutta koskaan en tullut kysyneeksi, mitä niihin laitetaan. Nyt tiedän =D Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Voi kuinka hauskaa! Itseäni harmittaa vieläkin, ettei tullut koskaan kysyttyä vaarilta lapsuuden vellireseptiä - se oli niin hyvää. Tietysti maku on voinut muuttuakin tässä vuosien varrella :-) Mutta opin sen, että kiinnostavat reseptit on aina syytä kysyä heti.

  Kahvin voi tosiaan jättää pois, itse en ole kahvinjuoja ja vierastin hieman kahvin kitkerää aromia - palaan siis lapsuuteni kahvittomaan versioon.

  VastaaPoista
 3. Kokeiltu on: kahvin sijaan kaksi ruokalusikallista rommia. Ah ja voih! :-D

  VastaaPoista