sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Suklaa-sitruunamarengit

Hips, ipa!

Tämä on ollut varsinainen marenkiviikonloppu. Perjantaina tein marenkia pavlovaa varten, lauantain saatiin kylässä uunijäätelöä, jossa oli kaunis marenkikuorrutus, ja tänään halusin kokeilla isoja suklaisia marenkeja. Vinkkiä otin äskettäin kääntämästäni leivontakirjasta ja muutamasta netistä löytämäni reseptistä, mutta en löytänyt valmista ohjetta sitruunaisille ja suklaisille marengeille, joten piti itse säveltää.


Valkuaisvaahdon lämmittäminen auttaa sitä kestämään suklaan lisäämisen lässähtämättä - kyse on tietääkseni ns. sveitsiläisestä marengista. Pidemmälle viety versio olisi italialainen marenki, jossa keitetty sokeriliemi lisätään valkuaisvaahtoon niin, että kuuma sokeri kypsyttää valkuaisen, eikä marenkia tarvitse erikseen paistaa.

Tarvitaan:

4 valkuaista
2 dl sokeria
50 g tummaa suklaata
1 sitruunan raastettu kuori
2 tl sitruunamehua

Sulata vesihauteessa suklaa ja anna jäähtyä. Mittaa teräskulhoon valkuaiset ja sokeri ja aseta kulho kuumaan vesihauteeseen. Vatkaa valkuaisia ja sokeria hitaasti muutamia minuutteja, kunnes sokeri on kokonaan sulanut ja seos tuntuu selvästi kuumalta. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa suurella teholla niin kauan, että marenki on huoneenlämpöistä ja kiinteää. (Itse vatkasin kylmävesihauteessa ehkä viisi-seitsemän minuuttia, sen jälkeen käsivatkain alkoi kuumentua huolestuttavasti :-)

Vispaa joukkoon sitruunankuori ja mehu. Kääntele lopuksi parilla lusikanvedolla joukkoon sulatettu suklaa. Älä sekoita liikaa, koska massa sekoittuu vielä siinä vaiheessa, kun siitä muotoillaan marenkeja.

Nostele pellille kahdella suurella lusikalla kookkaita marenkeja. Ohjeesta tuli kymmenen kämmenenkokoista marenkia. Paista 120 asteessa kaksi tuntia ja anna vielä kuivua jälkilämmössä vähintään puolisen tuntia.

Olin aika tyytyväinen makuun, vaikka ulkonäkö jättääkin toivomisen varaa. Vaikea saada nättejä, kun marenkimassa on niin tiukkaa tavaraa. Näihin tuli ihanan rapsakka kuori ja täkmeä sisus. Suklaan ja marengin yhdistäminen tuntui etukäteen oudolta, mutta ei se kyllä hassumpi yhdistelmä ole.

Olen käyttänyt samaa marenkireseptiä (ilman mausteita) muffinien kuorrutuksena, ja se on näyttävä ja herkullinen kuorrutus. En kuitenkaan silloin lähettänyt tänne reseptiä, koska itse muffiniresepti (sitruunasellainen) ei ollut kovin hyvä, lopputulos oli kuivakka ja vähän mauton. Mutta siis kypsien ja jäähdytettyjen muffinien päälle pursotetaan marenki ja laitetaan muffinit aivan hetkeksi 200-asteiseen uuniin (vain ylälämpö), jotta marenki saa hieman väriä - uunin vieressä kannattaa valvoa koko ajan.

2 kommenttia:

  1. Oi, onpa kauniita! :) Mun täytyy saada näitä joskus! Tai tehdä. Tai sama se mistä ne tule, mutta mun täytyy syödä näitä!!

    VastaaPoista
  2. Hih, vaimon mielestä nää oli tosi rumia! Omasta mielestä muhkea koko oli ehkä näiden paras puoli (ne on siis jos syöty, siksi imperfekti.) Maku oli kyllä oikein kiva, vaikka vähän olen sellainen tyyppi joka haluaa syödä suklaan suklaana ja marengin marenkina. Mutta kesällä kokeilen mansikkasurvoksen lisäämistä marenkiin! Tai entäs after eight -marengit...?

    VastaaPoista