Moi ipa!
Olen tehnyt focacciaa aiemminkin, mutten ole laittanut
taikinaan viiniä. Tässä ohjeessa taikinaan tulee erinomainen, ihanan pehmeä
koostumus ja hieman hapahko, vivahteikas maku. Valmis leipä on pinnasta rapea,
sisältä kuohkea ja maultaan kerrassaan herkullinen. Oreganon sijaan voi käyttää
esim. salviaa, minulla vain sattuu mäkimeirami kasvamaan puutarhassa vähän joka
paikassa. ;-) Lehdet paahtuvat uunissa kivan rapeiksi.
Tämä on käännetty ohje, ja vinkkinä kerrottakoon, että koska
italialaiset jauhot ovat yleensä melko vähägluteenisia, näkee italialaisissa leipäresepteissä
monesti mainittavan, että on käytettävä gluteenipitoisia jauhoja. (Englanniksi
sanotaan "strong white flour"). Gluteenipitoisista
erikoisvehnäjauhoista tulee hyvä lopputulos.
Juuri:
20 g tuorehiivaa
1,5 dl vettä
3 dl erikoisvehnäjauhoja
Liota hiiva lämpimään veteen ja lisää joukkoon jauhot. Peitä
kannella tai kelmulla ja anna seistä puoli tuntia. Valmis taikinajuuri on
kuohkeaa ja kuplivaa.
Taikina:
0,8 dl kuivaa valkoviiniä
0,8 dl oliiviöljyä
15 g hiivaa
4-5 dl erikoisvehnäjauhoja
1,5 - 2 tl suolaa maun mukaan
20 - 30 oreganonlehteä/-latvaa silputtuna
Päälle:
tuoretta oreganoa/mäkimeiramia
oliiviöljyä
sormisuolaa
Sekoita taikinajuureen viini, öljy, hiiva, suola ja oregano.
Lisää joukkoon jauhoja vähitellen. Jätä taikina melko pehmeäksi ja vaivaa se
kimmoisaksi. Anna taikinan nousta lämminvesihauteessa noin puoli tuntia.
Painele taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi pellille öljyllä
sivellyn leivinpaperin päälle. Annoksesta tulee yksi iso leipä tai kaksi
pienempää. Peitä liinalla ja anna nousta tunti. Pistele taikinaan kuoppia ja
oreganonlehtiä, pirskottele päälle reilulla kädellä oliiviöljyä ja runsaasti suolaa. Pintaan voi painella myös oliiveja.
Paista 200 asteessa keskitasolla noin puoli tuntia. Nakkaa
uuniin paistamisen alkuvaiheessa muutama jääpala tai suihkuta uuniin vettä
suihkupullolla pariin otteeseen. Ripottele valmiin leivän päälle vielä tuoretta
oreganoa. Parhaimmillaan vastapaistettuna italialaisen valkoviinin kera. ;-)
Hyvät purkistit!
VastaaPoistaLöysin bloginne tänään ja oon jo pinonnu aimo kasan reseptejä tohon "pakko kokeilla!" pinoon. Kiitos hirmusti :) Jatkakaa samaa linjaa
Kiva kun maistuu! :-) Näin kesällä on viihdytty näköjään paremmin keittiössä kuin tietokoneen ääressä, mutta eiköhän se tästä vilkastu.
VastaaPoistaItsetehty focaccoa on kyllä hyvää :-) Nam!
VastaaPoista