lauantai 5. helmikuuta 2011

Runebergintortut

Moi Ipa!

Kuvien siirtämisessä tietokoneelle on ollut pieniä teknisiä ongelmia, siksi kirjoittaminen on jäänyt. Nyt kuitenkin aikomus on raportoida viime aikojen herkuista ihan urakalla. Aloitan runebergintortuista, joita aloin leipoa vuosittain sen jälkeen, kun tajusin, että itse tehdyt ovat aivan eri maailmasta kuin kaupan runebergit.


Näissä on ehdottomasti käytettävä piparimuruja, ei mitään korppujauhoa, ja ne on kostutettava oikeaoppisesti punssilla. Myös rommi käy, mutta punssilla tulee parempia. ;-) En ole hankkinut aitoa runebergintorttuvuokaa, koska mielestäni isojen muffinien vuoka käy hyvin, ja sillä on sitten käyttöä muulloinkin. Ohjeesta tulee 10 - 12 ns. amerikanmuffinivuoan kokoista torttua.

Tarvitaan:
200 g margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
1 dl soija- tai kaurakermaa
1 tl vaniljaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 pss eli 80 g mantelijauhelmaa
2 dl piparinmuruja
2,5 - 3 dl vehnäjauhoja

Murskaa piparit mekaanisesti tai automaattisesti. ;-) Vaahdota margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, lisää sitten munat hyvin sekoittaen. Lisää soijakerma (tavallinenkin kerma tietysti käy) ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Taikina saa olla melko kiinteää. Jaa taikina muffinipellille asetettuihin paperivuokiin, täytä vuoat melko täyteen.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla vähintään 25 minuuttia, kunnes tortut ovat kauniin ruskeita.
Anna jäähtyä ja kostuta seoksella, jossa on:
1 dl vettä, 1 rkl sokeria ja 2 rkl punssia. Käytä kaikki kostutusliemi, niin saat tarpeeksi mehevän lopputuloksen.

Koristele lopuksi tortut sokerikuorrutuksella ja vadelmahillolla. Itse käytin metsävattuhilloa, jossa on vähän rommia seassa, se sopi näihin erinomaisesti. Ja sokerikuorrutusta laitoin parikin kierrosta, jotta sokerirenkaasta tulisi suhteessa riittävän paksu torttujen kokoon. Sokeria ei pidä koskaan pihistellä! ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti