torstai 3. kesäkuuta 2010

Minttuinen mutakakku

Moi ipa!

Jatkan suklaalla ;-) Tämä resepti on Hesarista jonkin vuoden takaa. Pienimuotoisessa mutakakkugallupissani (leivotaan erilaisia mutakakkuja ja pakotetaan ystävät maistamaan ja antamaan palautetta) tämä oli aikoinaan kaikkien ehdoton suosikki, jopa niiden, jotka eivät villiinny tummasta suklaasta tai mutakakusta samalla lailla kuin minä. Tavallisissa mutakakuissa ei ole Frödingen voittanutta (edes itse tehty ei ole yhtä täydellistä), mutta vaihtelua kaipaaville suosittelen tätä!


Minttusuklainen kuorrutus täydentää kivasti tuhdin mutakakun. Alkuperäisessä ohjeessa on luultavasti käytetty kuorrutukseen pandan minttutäytesuklaalevyä, mutta koska siinä on maitorasvaa (ei tosin laktoosia), käytän mielummin maidotonta vaihtoehtoa: omasta mielestäni Ritter Sportin minttulevystä tulee paras kuorrutus. After eight käy myös, esim. 100 g after eightejä ja 50 g maustamatonta tummaa suklaata. Minttutäyte tekee kuorrutuksesta kivan pehmeää, mutta varsinkin after eighteistä tehdystä kuorrutuksesta ei aina saa täysin sileää. Kakun pinnan voi kuitenkin koristella vaikka suklaalastuilla ja tomusokerilla kuten kuvassa.

Oletko valmis? Tästä lähtee!

170 g tummaa suklaata
175 g margariinia (esim. laktoositon sunnuntai-leivontamargariini)
2 dl sokeria (ruokosokeri antaa vähän erilaisen maun, jos haluaa kokeilla)
3 munaa
1 dl vehnäjauhoja

Sulata vesihauteessa suklaa ja margariini. (Jotkuthan sulattavat mikrossa, mutta minä olen ehdottomasti näissä asioissa old school -suklisti. On jotenkin tyynnyttävää sekoitella sulavaa suklaata lieden äärellä :-) Siirrä seos jäähtymään hetkeksi. Erottele munan valkuaiset ja keltuaiset. Laita viimeistään tässä vaiheessa uuni kuumenemaan.

Vatkaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää sula suklaa ja siivilöi joukkoon jauhot (ostin muuten vihdoin sellaisen ihanan jauhonsiivilöimiskupin, joka tekee elämästä paljon helpompaa, kun siivilöinti onnistuu yhdellä kädellä). Kääntele lopuksi joukkoon valkuaisvaahto. Älä vatkaa, mutta älä myöskään jätä taikinaan valkoisia valkuaissattumia.

Käytä mieluiten irtopohjavuokaa, aseta pohjan ja renkaan väliin leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa 25 minuuttia. Anna jäähtyä hetken, irrota vuoan rengas ja kumoa kakku vadille. Poista vuoan pohja ja kun kakku on vähän jäähtynyt, irrota leivinpaperi.

Kakun paistuessa tee kuorrutus:
150 g minttutäytesuklaata
3/4 dl kaura- tai soijakermaa (tai tavallista)
20 g margariinia

Sulata kuorrutuksen ainekset vesihauteessa, jäähdytä viileäksi (jääkaapissa), kunnes seos alkaa jähmettyä, ja kaada kakun pinnalle. Kakun olisi parasta antaa tekeytyä seuraavaan päivään, mutta kuka kestää odottaa!?!
Hieman kuohkea ja täyteläisen suklainen kakku on erinomaista sellaisenaan teen tai kahvin kanssa.

jk. Frödingeltä on näköjään tullut uusi minttusuklaatäytekakku, joka on maidoton, hiphei!

1 kommentti:

  1. Nyt mulla kyllä valuu kuola suupielestä... Meidän piti tehdä viikonloppuna Kalevia, mutta mä taidan ehdottaa tuolle vaimokkeelle pientä muutosta suunnitelmiin!

    VastaaPoista