lauantai 12. helmikuuta 2011

Nopea linssikeitto ja valkosipulileipä

Aurinkoisia talvipäiviä, ipa!

Aina kun teen linssikeittoa, päädyn tekemään sitä tällä samalla, jo vuosia käyttämälläni reseptillä. (Muistaakseni tarjosin tätä tuolle paremmalle puoliskollekin seurustelumme alkupäivinä reilut 14 vuotta sitten, koska se oli silloin harvoja kasvisreseptejä, jotka todella hallitsin :-)


Tarkkoja määriä en osaa sanoa, mutta hyvään keittoon tarvitaan:

1 sipuli
pari kynttä valkosipulia
tilkka öljyä tai aurinkokuivattuja tomaatteja öljyineen
noin kolme-neljä desiä punaisia linssejä
purkki tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
kasvislientä
punaviinietikkaa (tai tummaa balsamicoa)
tomaattipyreetä, jos haluat voimakkaan tomaattisen maun
ripaus sokeria
kourallinen persiljaa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
(soija- tai kaurakermaa tai tavallista kermaa)

Keitto valmistuu käden käänteessä. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja paistele niitä hetki aurinkokuivattujen tomaattien öljyssä. Lisää linssit, aurinkokuivattuja tomaatteja esim. puoli tusinaa, tomaattimurska ja kasvislientä niin, että saat sakean sopan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä vartin verran, jotta linssit kypsyvät. (Tätä voi siis hauduttaa kyllä miten pitkään vain.)

Mausta punaviinietikalla (ehdoton ainesosa kaikissa tomaattikeitoissa!), sokerilla, suolalla, pippurilla sekä persiljalla tai mieleiselläsi muulla yrtillä. Esim. tuore basilika on myös oikein mainio valinta. Halutessasi voit soseuttaa keiton joko aivan sileäksi tai niin, että osa linsseistä jää ehjiksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi loraus kermaa. Voisin kuvitella, että näyttävä lopputulos syntyy myös taiteilemalla keiton pinnalle joku kerma- tai jugurttisydän tai -kiemura keittokirjatyyliin, mutta käyttämäni kevytsoijakerma ei ollut siihen riittävän paksua.

Kun keitto porisee, tee valkosipulileipä:
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita esim. 100 grammaan margariinia pari-kolme valkosipulinkynttä (tai maun mukaan), suolaa, pippuria ja samaa yrttiä kuin keitossa. Ota valmiiksi viipaloitu moniviljaleipä (tai joku siemenleipä tai vastaava) ja voitele kaikki viipaleet valkosipulivoilla ainakin toiselta puolelta. Kääri leipä folioon ja paista uunissa niin, että valkosipulivoi sulaa - ehkä vartti? Ei haittaa, jos leipä paahtuu ja rapeutuu pinnasta. Tarjoa suoraan uunista otettuna keiton kanssa.

Tämä setti on helppo valmistaa yksinkin, mutta täytyy sanoa, että erityisen mukavaa on laittaa tämä ateria yhdessä - toinen tekee keiton ja toinen leivän.

1 kommentti:

  1. Tää menikin meillä heti sunnuntaina kokeiluun, köyhännaisen versiona. Persiljaa ei kaapissa ollut, joten se korvattiin korianterilla. Oikein maukas peruskeitto, linssejä en ole kovin paljoa osannut aiemmin käyttää, mutta tästä kokemuksesta rohkaistuneena varmasti jatkossa enemmän! Kiitos siitä. :)

    VastaaPoista