tiistai 13. huhtikuuta 2010

Hunajasipsien kaipuu - osa 2

Hei Möme,

Mä tiedän, että olette reissussa ja erinäisistä syistä ei ehkä ruoanlaitto niin kiinnosta muutamaan päivään...joten päätin jatkaa pohdintaani aiheesta hunajasipsit.

Meidän edellisen aivohiiren jälkeen mä kävin hakemassa kaupasta perunoita ja ryhdyin tuumasta toimeen. Siivutin yhden perunan niin ohuiksi viipaleiksi kuin osasin ja totesin, ettei yhdelle pellille enempää mahdukaan. Heitin viipaleet kulhoon, sekaan öljyä ja suolaa, pyörittelin ja ladoin pellille. Uunin lämmitin 225 asteeseen ja lykkäsin perunat sinne.

Vartin päästä oli ensimmäiset sipsit vähän ottaneet väriä pintaan. Sekoitin kulhossa hunajaa ja hieman kiehuvaa vettä rakenteen optimoimiseksi ja pyörittelin suunnilleen puolet sipseistä hunajassa ja asettelin takaisin pellille. Sitten takaisin uuniin. Lämpötilan laskin 200 ja annoin olla vielä suunnilleen toise vartin.


Tämä oli ensimmäinen kerta kun tein ylipäänsä mitään sipsejä kotona. Öljyä olin paiskannut vähän raskaammalla käellä***, enkä suolassakaan ollut säästellyt.. :) Noin periaatteessa sipsit olivat kyllä hyviä, mutta parempiakin olisi voineet olla. Yllättävän rapeita näistä kuitenkin tuli! Ensi kerralla taidan vähentää öljyn määrää ja koittaa mitä tapahtuu, jos ladon lastut pellin sijaan ritilälle.

Hunajaiset versiot olivat selkeästi eri makuisia kuin hunajattomat, mutta onnistuneeksi kokeilua ei tältä osin voida sanoa. Sellainen mahtava makean ja suolaisen yhdistelmä, jonka suunnitteluvaiheessa jo suussani maistoin, ei ihan toistunut lopputuloksessa... hunajaiset olivat vain vähän makeampia, mutta huomattavasti tahmeampia.
____
***käki-parka.

4 kommenttia:

 1. Hei,
  perunalastujen teko itse on jo aika friikkiä. Mutta jos rapeat kasvisjutut maistuvat, niin suosittelen kreetalaisen keittokirjan kesäkurpitslastuja, jotka ovat :

  KOLOKÍTHIA TIGANITÁ
  n. 300-400 g kesäkurpitsaa (pieniä mieluiten)
  3 rkl viinietikkaa (esim balsamiviinietikka on hyvää)
  1 dl vettä
  1 dl vehnäjauhoja + 1tl leivinjauhetta
  ripaus suolaa ja pippuria
  Kreetalaista oliviiöljyä friteeraamiseen


  1. Pese kesäkurpitsat ja raaputa pois mahdolliset kauneusvirheet.
  2. Leikkaa vinottain n. 2 mm:n viipaleiksi ja pirskottele pinnalle viinietikkaa. Jätä hetkeksi odottamaan.
  3. Valmista tiristystaikina sekoittamalla vesi, vehnäjauhot,leivinjauhe, suola ja pippuri.
  4. Kaada taikina viipaleiden päälle ja sekoittele varovasti niin, että palat taikinoituvat hyvin.
  5. Laita öljy mieluiten teräspannuun kuumenemaan lähes savuamispisteeseen.
  6. Kun öljy on kuumaa, nosta lastu kerrallaan öljyyn friteerattavaksi.
  7. Nostele kullanruskeat palat reikäkauhalla talouspaperille hetkeksi ja sitten tarjoiluastiaan.
  8. Syödään saman tien kuumina ja rapeina.
  (Merja Tuominen-Gialitaki: Kreetalainen keittokirja. SML 1997)

  Kokeilepa sinäkin Ippu, vaikka sinulla ja siskoillasi alkoikin kesäkurpitsalakko sinä armon vuonna 1996, kun kesäkurpitsamaani tuotti kurpitsaa paitsi omalle perheellemme, myös kaikille työkavereideni perheille. Ja jonka jälkeen yksikään lapsi ei enää suostunut syömään - arvatkaapas mitä.
  Äippä

  VastaaPoista
 2. Kiintoisa sipsikokeilu! Luovaa ruoanlaittointoa osoittaa tämä. Pitäisi varmaan saada jostakin hunaja-aromia...?

  Toivottavasti lihava käkemme toipuu kesään mennessä! :-D

  VastaaPoista
 3. Perunoita kannattaa huuhdella kylmässä vedessä leikkaamisen jälkeen, jotta tärkkelys irtoaa. Huuhdellaan siis jossain kulhossa niin kauna, että vesi muuttuu kirkkaaksi.

  Ilman tärkkelystä pinnassa niistä tulee vieläkin rapsakampia. Tämä pätee kaikkiin leikeltyihin ja uunissa valmistettaviin perunavaihtoehtoihin :)

  Nanna

  VastaaPoista
 4. Aivan totta, Nanna! :-) Uuniperunoita olen jopa liottanut vartin verran kylmässä suolavedessä, sitten kuivannut, öljynnyt ja paistanut.

  VastaaPoista