sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Minttumokat

Hei Möme,

Mä yhdyn kyllä tuohon sun paasaukseen kasvisruokailijoiden syrjinnästä, vaikka sekasyöjä olenkin. Nykyisin tulee kyllä tosi harvoin edes ostettua lihaa kotiin, mutta ravintolassa tai äidin luona syön mielelläni myös hyvin tehtyä liharuokaa. Meillä keskusteltiin kesällä paljon töissä tosta kasvisruoan tasosta, kun tilattiin kuvauksiin isolta lounasravintolalta safkat. Kasvisruoka saattoi olla neljäkin kertaa samalla viikolla riisiä ja tomaattipohjaista kasviskastiketta vailla tietoakaan proteiineista... Äkkiä meni nimittäin keittiö vaihtoon. Harva jaksaa vetää 10h kuvauspäiviä pelkillä hiilareilla...

Mä lupasin miettiä minttutoffeemokkapalojen maidotonta versiota, joten tässäpä niitä nyt tulee. Täytyy kyllä myöntää, että itse käytin leivonnassa voita, mutta oletan, että maidoton margariini käyttäytyy suhtkoht samoin sulatettuna.

(EDIT. Saamaamme palautteeseen viitaten tahdon täten nostaa yleisen huomion kohteeksi seuraavaa. After Eightien tuoteselosteessa todellakin mainitaan tuotteen sisältävän voiöljyä. Kyseisen tuoteselosteen mukaan tuote myös "saattaa sisältää hivenen maitoproteiinia". Pikaisen ja pieniotantaisen kyselytutkimuksen tulosten perusteella voidaan kuitenkin todeta käytännön kautta havaitun, että After Eightit sopivat myös maitoproteiiniallergian edellyttämään erityisruokavalioon. Päättelemme siis, että maitoallergiareaktioita aiheuttavien ainesosien määrä tuotteessa on ilmeisesti häviävän pieni.)


Pohja
3 munaa
3dl sokeria
5dl vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
3tl vaniljasokeria
3rkl kaakaojauhetta
1,5dl kahvia
100g maidotonta margariinia
1 iso paketti After Eightejä

Kuorrute
50g maidotonta margariinia
4dl tomusokeria
2tl vaniljasokeria
2rkl kaakaojauhetta
vahvaa kahvia
koristeeksi nonparelleja

Keitä pari-kolme kuppia kahvia ja sulata margariini. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen kahvin kanssa muna-sokerivaahtoon, älä vatkaile, ettei vaahto hirveästi laske. Lisää lopuksi jäähtynyt margariini.

Levitä puolet massasta uunipellille, lätki After Eight -karkit pohjan päälle ja sitten toinen puolikas massasta siihen päälle. Jos massa ei ole tarpeeksi notkeaa, voi sekaan lorauttaa vähän kahvia niin, että saat sen levitettyä After Eightejä turmelematta.


Paista uunissa n.25min 200 asteessa. Sulata kuorrutteen voi kattilassa, pidä kattila pienellä lämmöllä ja lisää muut aineet. Kahvia tulee sen verran, että kuorrute on notkeaa, muttei liian juoksevaa, tarkoitus on, että se kovettuu jäähtyessään. Levitä kuorrute lämpimän kakun päälle ja koristele vaikka nonparelleilla. Jäähdytä. Leikkaa pieniksi napostelukokoisiksi paloiksi ja nauti. :)


Kuvasta näkyy kivasti toi After Eight -raita palojen keskellä.

Näiden nimeksi tosiaan tuli Minttumokat, jokainen saa maistettuaan päättää onko siinä yksi vai kaksi koota. ;) Maidollinen versio me tehdään smil-minttunapeilla, joiden etu on siinä, että ne on siellä täällä sattumina ja mintun maku on tällöin voimakkaampi. Toisaalta näissä on kiva minttuinen maku koko ajan. After Eightit ei itsessään pääse kyllä tässä oikeuksiinsa ja mä olen ehkä vähän katkera, kun siitä iiiisosta paketista ei jäänyt yhden yhtä mun suuhuni suoraan raksuteltavaksi.. Näitä vois kokeilla tehdä niillä minttusuklaakonvehdeilla, mitä joskus löytyy irtokarkkilaareista?

8 kommenttia:

  1. Vau mikä ohje... toi minttusuklaaraita on ihana idea, mutta miten ihmeessä raaskii käyttää koko paketin? Mulla kun riittää yleensä yksi paketti yli kuukaudeksi. :-/

    VastaaPoista
  2. Sain maistaa noita herkkuja eilen ja ne olivat sikahyviä. Nam. Sopivat hyvin myös laktoosi-intolerantille.Ihanaa huomata lapsessaan luovuutta tälläkin sektorilla. Lapsena Ippu suostuit syömään vain kastiketta ja perunaa. Siis pelkkää perusruokaa. Ei siinä mitään pahaa ole, mutta kun meillä on kotona aina harrastettu kaikenlaista kokeilevaakin herkuttelua, niin joskus meni vaikeaksi. Niin no karkit kyllä menivät jo silloin maidon kera =)
    Äippä

    VastaaPoista
  3. Möme, mä mietinkin just, että pitäisköhän laittaa tohon ohjeeseen 2 paketillista after eightejä... toinen leivontaan ja toinen leipojalle.. ;)

    Tuula, älä nyt pilaa! Mä oon just kehuskellut, että elin 12-vuotiaaksi asti pelkästään muroja ja kaakaota syömällä. :D Okei, ehkä mä joskus söin myös perunoita ja murukastiketta. <3

    VastaaPoista
  4. Niin ja kalapuikkoja, kunnes sait tietää että niissä on kalaa <3

    VastaaPoista
  5. after eightit eivät tietääkseni ole maidottomia, sillä ne sisältävät voiöljyä (muistaakseni?) kannattaa tarkistaa! Laktoosittomille ne sopivat.

    VastaaPoista
  6. Heippa nimetön,
    Totta puhut! Tarkistin nimittäin just ja voiöljyhän siellä lukee. Maitoproteiinista on maininta, että saattaa sisältää "hivenen". Todennäköisesti suurin osa (tavalla tai toisella) maitoallergisista ei siis saa oireita näistä, mutta mahdollisuus on kyllä olemassa.

    Mömen kanssa ollaan juteltu aiemmin tästä ja hän maitoallergisena (laktoosittomat tuotteet ei käy) syö kyllä After Eightejä ongelmitta.

    Lähetin kyselyä myös toiselle maitoallergiselle ystävälle, katsotaan mitä hän vastaa. :)

    VastaaPoista
  7. Lisäsin tekstiin huomion After Eightien maitosisältöä koskien.

    Mitä suurimmat kiitokset tahtoisin välittää armaalle vaimolleni, jonka apu kapulakielisten lauserakenteiden muodostamisessa ynnä paikoilleensovittamisessa oli korvaamatonta.

    VastaaPoista
  8. After eighteissa on tosiaan voiöljyä, eli ne eivät kaikille maitoallergisille sovi. Itse en kuitenkaan voi luopua lempisuklaasta, tuli ihottumaa tai ei. ;-) Ainakaan niin pahoja eivät oireet ole olleet näillä 5-8 suklaan viikkoannoksilla, että olisin harkinnut luopumista :-) Sosiaalisissa tilanteissa tulee muutenkin välillä vahingossa syötyä maitojuttuja, kun aina ei voi tietää tai toiset eivät ymmärrä.

    Kiitos Anonyymille kommentista!

    VastaaPoista