sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Helppo maidoton juustokakku

Moi pitkästä aikaa, ipa!

Heti alkuun suru-uutinen maidottomille After eightin ystäville: reseptiä näkyy muutetun niin, että se sisältää tosi paljon laktoosia. Ostin kaksi rasiaa ja - onneksi - söin vain yhden suklaan iltapalaksi sillä seurauksella, että minulla oli kaksi päivää vatsa kipeänä. Onneksi nuo After 8 Dark -suklaat ovat vielä entisellään, niissä on "vain" voiöljyä. Kiinnostaisiko sinua siis After eightit, minulla olisi sellaiset 800 g ylimääräisiä?!


Olet ollut paljon viime päivinä mielessä, aina kun väsäilen kakkuja. ;-) Tämän helpommaksi ei oikeastaan enää ns. juustokakku tule. Olen todennut pääseväni helpoimmalla, kun teen täytteen vain kahdesta Alpro Airy&Creamy -soijakermapurkillisesta erilaisin maustein ja unohdan turhat tuorejuustot. Tällä määrällä syntyy nopeasti korkea 22-senttinen tai matala 26-senttinen kakku. Kaikki mitat ovat aivan näppituntumalla, aineksia kannattaa maistella ahkerasti! :-P

Olen tehnyt tässä pyynnöstä parikin synttärikakkua samoilla spekseillä. Makuina olivat appelsiini-suklaa ja mansikka-punssi-vadelma.

Ensimmäistä kakkua varten tein kaakaolla maustetun kääretorttulevyn, josta leikkasin pohjan. Resepti oli ihan perusversio:
4 munaa
1,5 dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Sokeri ja munat vatkataan valkoiseksi vaahdoksi ja lisätään keskenään sekoitetut kuivat aineet varovasti käännellen. Levitetään pellille ja paistetaan 200 asteessa seitsemisen minuuttia. Annetaan jäähtyä.

Leikkasin levystä kakun kokoisen levyn ja asettelin irtopohjavuokaan leivinpaperin päälle. Itsessään melko kuivikas taikinalevy kannattaa kostuttaa huolellisesti, jos täyte ei ole kovin juoksevaa. Kostutin pohjan appelsiinimehulla, jossa oli seassa tilkka Grand Marnieria.

Ensimmäisessä täytekerroksessa on reilu tölkillinen Alpro Airy&Creamya vatkattuna. Keitin neljän appelsiinin mehusta sokerin (pari rkl) kanssa siirapin, jossa oli myös appelsiinin ja sitruunan raastettua kuorta. Sekaan lisäsin kahden appelsiinin paloitellut lohkot (appelsiini pitää kuoria veitsellä ja leikata lohkot irti yksitellen kalvojen välistä). Kermavaahtoon lisätään jäähdytetty siirappi appelsiinilohkoineen, tilkka sopivaa likööriä (esim. Grand Marnieria) sekä viisi-kuusi liivatelehteä liuotettuna appelsiinimehutilkkaan. Tarkistetaan maku ja kaadetaan vuokaan pohjan päälle. Täyte hyytyy jääkaapissa muutamassa tunnissa, ja toisen täytekerroksen voi lisätä päälle jo aiemmin.


Suklaakerrosta varten sulatin 200 g suklaata ja lisäsin sen vajaaseen purkilliseen vatkattua vispiä. Sokeria ei tarvittu, mutta sekoitin varmuuden vuoksi joukkoon pari liivatelehteä soijamaitoon liuotettuna.
Kakun hyydyttyä koristelin sen hirveässä kiireessä rumilla suklaaraidoilla ja aiemmin tehdyillä suklaaperhosilla, jotka länttäsin oudon epäsymmetrisesti kakun päälle. Miksiköhän olenkin aina vasta koristeluvaiheessa silloin, kun kakkua pitäisi jo lähteä viemään? :-) Lopusta taikinalevystä tein loppujen vaahtojen kanssa pienen perinteisen täytekakun kotisyömisiksi.

Toisessa kakussa on keksipohja, jossa on vain 150 g kaurakeksejä ja noin 50 g margariinia. Määrien kanssa ei ole kovin tarkkaa. Täytteessä on kaksi kerrosta, mutta niiden väriero ei näköjään erotu tässä kuvassa, joka on muutenkin räpsäisty kännykällä ennen kakun siirtämistä tarjoilualustalle ja koristelua. Pintakiilteen ilmakuplat sen sijaan korostuvat ihmeellisesti. (Kamerani on siis hajonnut, joten olen kännykän varassa.)


Alempaa kerrosta varten vatkasin purkillisen vispiä, lisäsin vähän vaniljaa ja ehkä puoli litraa mansikkasurvosta sekä hyvän lorauksen punssia. Kuumensin puoli desiä mansikkamehutiivistettä ja sulattelin siihen 5 liivatelehteä. Sokeria ei tarvinnut lisätä lainkaan. Kaikki hyvin sekaisin ja jähmettyneen pohjan päälle, sitten tunniksi-pariksi hyytymään.

Ylempää kerrosta varten kiehautin pussillisen pakastevadelmia ja vatkasin toisen purkillisen vispiä, maustoin ripauksella sokeria ja lisäsin samalla lailla neljä mehuun sulatettua liivatelehteä. Kun tämäkin kerros oli hyytynyt, kaadoin varovasti päälle seoksen, jossa oli desi-pari mansikkasurvosta, mansikkamehua ja pari liivatelehteä.

Jos kakun teossa on kiire, seokset kannattaa valmistaa kohmeisista marjoista, jotta ne ovat valmiiksi kylmiä. Pintaan tuleva kiille kannattaa valmistaa ja jäähdyttää melko viileäksi ennen kakun päälle kaatamista. Koristelin kakun vielä suklaakirjaimilla, jotka tökin kakun päälle pystyyn. Jos kirjaimiin tai tekstiin tekee parin sentin "suklaapiikit" alaspäin, ne pysyvät hyvin pystyssä hyydykekakussa.

2 kommenttia:

  1. Moi! Kiva blogi! Kiitos maidottomista resepteistä!!! Tämän kakun kohdalla olisi kiva jos täytteistä olisi (vaikka heti alkuun) ihan perinteiset raaka-ainelistat myös, niin näkisi nopeasti mitä kaikkea tähän tarvittaisiin. Kirjeenvaihto tietysti on kirjeenvaihtoa ja vapaamuotoista (ja on muuten hieno blogimuoto!:), mutta jos ideana on jakaa reseptejä kaikille muillekin, tämä helpottaisi! Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Itse käytän after eightin tilalta maidotonta Pirkka dark mint suklaalevyä. Syön sitä myös ihan muuten vain, suosittelen kokeilemaan! :)

    VastaaPoista