tiistai 17. tammikuuta 2012

Keksit purkissa

Hei Möme!

Tässä tulee resepti, jota olet päässytkin jo sovellettuna maistelemaan. :)

Joulun alla bongasin internetin ihmeellisestä maailmasta uuden(?) villityksen, cookies-in-a-jar, eli keksit purkissa. Ajatuksena on siis koota kekseihin (tai mikä jottei vaikka kuivakakkuun!) tarvittavat kuivat aineet kerroksittain lasipurkkiin siten, että vastaanottaja tarvitsee leipoakseen purkin lisäksi vain muutamaa perusraaka-ainetta. Tässä tapauksessa tarvitaan munaa ja voita.


Tämä ohje on yhdistelty muutamasta hyvänkuuloisesta englanninkielisestä reseptistä ja mausteet on tässä versiossa melko suklaiset – variaatioita on niin paljon kuin vaan keksii. Äidille tein pekaanipähkinä-valkosuklaa-karpalomixin ja siskolle ylläolevan viiden suklaan version. Tässä kuitenkin minttusuklainen resepti litran vetoiseen lasipurkkiin tehtäväksi.

Purkkiin laitetaan:
200g vehnäjauhoja
1tl ruokasoodaa
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1/2tl suolaa
2-3tl tummaa kaakaota
60g kaurahiutaleita
120g ruskeaa sokeria (esim. ruokosokeri)
120g valkoista sokeria
100g tummaa suklaata karkeana rouheena
70g pätkiksiä pieninä paloina
85g ranskanpastilleja kokonaisina

Lisäksi tarvitaan:
150g voita tai margariinia
1 muna

Kasaa ainekset purkkiin kerroksittain. Ruokasooda, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola kannattaa sekoittaa jauhoihin, niistä ei niin messevää kerrosta kuitenkaan saa. Varsinkin jauhot kannattaa painella tiiviisti purkkiin vaikka puunuijalla, jotta ainekset pysyvät siististi kerroksissaan kuljetuksessakin. Kaakaojauheen levittelin itse vain purkin reunamille, jotta kerroksesta tuli leveämpi. Suklaiden määrä reseptissä on ohjeellinen, niitä voi lopuksi laittaa sitten sen verran kuin purkissa on tilaa - tai täyttää uupuvan osan vaikka pähkinärouheella.


Ohjeeseen seuraavat speksit: 150g huoneenlämpöistä voita tai margariinia ja yksi muna vispataan vaahdoksi (no, eihän siitä hirveän vaahtoisaa tule, mutta kannattaa yrittää). Purkin sisältö kumotaan kaikkineen sekaan ja sekoitetaan, kunnes taikina on tasalaatuista. Taikinasta pyöritellään suunnilleen lihapullan kokoisia palloja, niitä tulee n. 26-28kpl. Pallot kannattaa pellillä painaa hieman kasaan, jotta ne pysyvät paikoillaa ja leviävät kauniisti. Paistetaan 175 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Keksit leviävät ja kohoavat hieman, kun pinta alkaa halkeilla voi ottaa pois uunista. Nämä saavat jäädä keskeltä pehmeämmiksi ja ne kannattaakin nostaa pois pelliltä heti uunista otettaessa ja viilennellä esim. ritilän päällä. Ja sama yksinkertaisemmin:


Meillä on menossa nenänvalkaisutammikuu, eli ei syödä (juuri) lainkaan sokeria. Ajattelin kuintekin, että voisin tehdä valmiiksi pari purkkia pahan päivän (siis helmikuun ensimmäisen) varalle odottamaan – nuo purkit on nimittäin aika kauniita. :) Ja hei, voi näitä muuten tehdä ilman sitä purkkiakin!

10 kommenttia:

  1. Jee, keksipurkkeja! Minulle antamasi versio (suklaa-pecanpähkinä-karpalo) oli tosi herkullinen. Ja sillä pienellä jäätelöpallokauhalla sai kaikkien helpoimmin ja nopeimmin muotoiltua keksit, tuli täydellisen samankokoisia. ;-) Jos näitä tekee "ilman purkkia", siis alusta asti itse, margariinin ja sokerinhan voi hieroa yhteen ja sitten lisätä munan.

    Itsellänikin on menossa nenänvalkaisu, eli syön niin paljon sokeria, että nenä on ihan sokerikuorrutuksessa! ;-) (Meillä siis suli sähkökatkoissa pakastin, joten olen "joutunut" leipomaan marjapiirakoita ja syömään melko paljon jäätelöä :-)

    VastaaPoista
  2. Mä en kestä! Satuin löytämään bloginne sattumalta ja tällä hetkellä olen tukahtua makean nälkään! Niin ihania suklaisia herkkuja, että tekisi mieli syöksyä keittiöön ja pistää sinne pystyyn oma pieni suklaatehdas! Harmi vaan, mutta kaapeista ei löydy mitään, mistä loihtia suklaaherkkuja... Täytynee odottaa huomiseen ja suunnata kauppaan ostamaan vermeet suklaaunelmien täyttämiseen. :)

    VastaaPoista
  3. ^Hei, ei mitään myötätuntoa täältä... meidän sokerilakko kestää vielä kaks viikkoa. Tänään kaupassa olisin ollut valmis riipimään kaikki sokeripitoiset herkut hyllyiltä kärryyn ja raatelemaan kaikki jotka tielle yrittävät, mutta. Itsekuri. Se piti. ÄRH.

    VastaaPoista
  4. Toivottavasti makeannälkä on jo tyydytetty! :-) Täältä heruu kyllä myötätuntoa kaikille suklaattomille/sokerittomille. Itse en lakkoja harrasta, terveiset vaan täältä inkiväärisiirapissa haudutetun ananaksen ja vaniljajäätelön ääreltä! ;-)

    VastaaPoista
  5. Hei mä NIIN tiiän nyt mitä annan ystävänpäivälahjaksi läheisimmille ystäville. MAHTAVA idea, kiitos suuresti tämän jakamisesta. Tää on just tällaista ihanaa ideoiden jakamista mitä pitäisi olla vaan enemmän ja enemmän. <3 Tulee hyvälle tuulelle. Kiitos!

    VastaaPoista
  6. :-) Kerrottakoon vielä, että keksit voi hyvin myös pakastaa, ja ne ovat sulatettuina yhä aivan kuin vastaleivottuja!

    VastaaPoista
  7. minkä kokoinen purkki näihin tarvitaan?

    VastaaPoista
  8. Moikka, purkki oli 1,1 litran kokoinen, noilla ekstratäytteiden määrillä voi vähän pelailla, että saa sisällön niin tiiviiksi, etteivät aineet sekoitu kuljetuksessa.

    VastaaPoista
  9. Moikka (tiedän että on vanha postaus) mutta mitat ovat varmana grammoissa eikä deseissä? esim 200g vehnäjauhoja on reilu3dl?.. laskeskelin että menee aika tiukille että mahtuu litran purkkiin? mutta pitäisi mahtua? (olisi kiva tietää ennen kun ostaa joululahjoihin purkit) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, nythän nää on taas ajankohtaiset! :)

      Kannattaa mitata grammoissa, koska kun aineet painelee purkkiin tiiviisti, ne vie paljon vähemmän tilaa kuin perusleivontamittataulukoissa. Tiiviisti pakattuna kerrokset pysyy nätteinä vaikka purkkia tulis heiluteltuakin. :) Mun purkit oli tosiaan n. 1,1l vetoisia, mutta viimenen n. 1/5 purkista täytetään "ylimääräisillä" mausteilla, joten niitten määrä ei ole niin tarkka. Varuiksi voi ostaa vähän ylimääräistä, sehän ei haittaa jos niitä jää yli. ;)

      Poista