maanantai 6. kesäkuuta 2011

Pasta primavera

Hyvää kesää, Ipa!

Tämä alkaa taas olla sitä aikaa vuodesta, kun kaupassa saa innostua uudesta sadosta. Ensin saadaan ruotsalaisia varhaisvihanneksia, ja sitten suomalaisiakin. Nyt olin aivan onnessani siitä, kun löysin kotimaista - todennäköisesti jopa paikallista - parsaa. Vaikka unkarilainen parsakin on maistunut tänä keväänä, kotimainen on selvästi vielä tuoreempaa. Tämä helppo ja supernopea italialainen pasta perustuukin tuoreisiin kevään vihanneksiin, ja kasviksia voi vaihdella sen mukaan, mitä on saatavilla.


Tarvitaan:

pappardelle- tai tagliatelle-pastaa neljälle hengelle
puolikas kesäkurpitsa
nokkosta tai pinaattia
nippu parsaa
nippu kevätsipulia (tai kesäsipulin varsia)
puoli pussia herneitä
oliiviöljyä
margariinia tai voita (noin 25 grammaa)
valkosipulin kynsi murskattuna
yrttejä maun mukaan: basilikaa, persiljaa, ruohosipulia, minttua
puolikkaan sitruunan mehu ja kuori
mantelijauhetta
(parmesaania tai muuta juustoraastetta)
suolaa, pippuria

Nuoret kesäkurpitsat eivät yleensä ole kitkeriä, mutta jos haluaa pelata varman päälle, kesäkurpitsakuutiot voi valuttaa suolan kanssa siivilässä hetken aikaa ja huuhdella sitten.

Ryöppää nokkonen tai pinaatti ja hienonna se. Keitä parsan varsia (jätä nuput vedenpinnan yläpuolelle) muutama minuutti, huuhtele kylmällä vedellä ja leikkaa paloiksi. Hienonna sipuli ja yrtit. Laita pasta kiehumaan.

Hauduta valkosipulia hetki öljyn ja margariinin seoksessa. (Monet italialaisohjeet alkavat sanoilla "50 g voita..." Sekin tietysti on mahdollista, mutta lopputulos on sitten melko rasvainen.)

Lisää joukkoon sipuli ja kesäkurpitsa sekä hetken päästä parsa ja herneet. Kaada joukkoon keitetty pasta ja sitruunamehu, sekoita kunnolla niin, että ruoka on kokonaan kuumaa, ja mausta hyvin. Asettele lautaselle, ripottele päälle mantelijauhetta (ja juustoraastetta). Koristele yrteillä - ruohosipuli sopii erityisen hyvin maun puolesta vielä päälle ripoteltavaksikin.

3 kommenttia: