tiistai 26. kesäkuuta 2012

Focaccia all' olio e origano

Moi ipa!

Olen tehnyt focacciaa aiemminkin, mutten ole laittanut taikinaan viiniä. Tässä ohjeessa taikinaan tulee erinomainen, ihanan pehmeä koostumus ja hieman hapahko, vivahteikas maku. Valmis leipä on pinnasta rapea, sisältä kuohkea ja maultaan kerrassaan herkullinen. Oreganon sijaan voi käyttää esim. salviaa, minulla vain sattuu mäkimeirami kasvamaan puutarhassa vähän joka paikassa. ;-) Lehdet paahtuvat uunissa kivan rapeiksi.


Tämä on käännetty ohje, ja vinkkinä kerrottakoon, että koska italialaiset jauhot ovat yleensä melko vähägluteenisia, näkee italialaisissa leipäresepteissä monesti mainittavan, että on käytettävä gluteenipitoisia jauhoja. (Englanniksi sanotaan "strong white flour"). Gluteenipitoisista erikoisvehnäjauhoista tulee hyvä lopputulos.

Juuri:
20 g tuorehiivaa
1,5 dl vettä
3 dl erikoisvehnäjauhoja

Liota hiiva lämpimään veteen ja lisää joukkoon jauhot. Peitä kannella tai kelmulla ja anna seistä puoli tuntia. Valmis taikinajuuri on kuohkeaa ja kuplivaa.

Taikina:
0,8 dl kuivaa valkoviiniä
0,8 dl oliiviöljyä
15 g hiivaa
4-5 dl erikoisvehnäjauhoja
1,5 - 2 tl suolaa maun mukaan
20 - 30 oreganonlehteä/-latvaa silputtuna

Päälle:
tuoretta oreganoa/mäkimeiramia
oliiviöljyä
sormisuolaa


Sekoita taikinajuureen viini, öljy, hiiva, suola ja oregano. Lisää joukkoon jauhoja vähitellen. Jätä taikina melko pehmeäksi ja vaivaa se kimmoisaksi. Anna taikinan nousta lämminvesihauteessa noin puoli tuntia. Painele taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi pellille öljyllä sivellyn leivinpaperin päälle. Annoksesta tulee yksi iso leipä tai kaksi pienempää. Peitä liinalla ja anna nousta tunti. Pistele taikinaan kuoppia ja oreganonlehtiä, pirskottele päälle reilulla kädellä oliiviöljyä ja runsaasti suolaa. Pintaan voi painella myös oliiveja.

Paista 200 asteessa keskitasolla noin puoli tuntia. Nakkaa uuniin paistamisen alkuvaiheessa muutama jääpala tai suihkuta uuniin vettä suihkupullolla pariin otteeseen. Ripottele valmiin leivän päälle vielä tuoretta oreganoa. Parhaimmillaan vastapaistettuna italialaisen valkoviinin kera. ;-)

3 kommenttia:

  1. Hyvät purkistit!

    Löysin bloginne tänään ja oon jo pinonnu aimo kasan reseptejä tohon "pakko kokeilla!" pinoon. Kiitos hirmusti :) Jatkakaa samaa linjaa

    VastaaPoista
  2. Kiva kun maistuu! :-) Näin kesällä on viihdytty näköjään paremmin keittiössä kuin tietokoneen ääressä, mutta eiköhän se tästä vilkastu.

    VastaaPoista
  3. Itsetehty focaccoa on kyllä hyvää :-) Nam!

    VastaaPoista