torstai 7. kesäkuuta 2012

Vadelma-karhunvatukkamuffinit

Onnea vielä jälkikäteen, ipa!

Toivottavasti sait herkutella synttäripäivänä! Ajattelin sua kun tein näitä muffareita tuttavien muuttotalkoisiin. Reseptiksi löytyi muistaakseni Myllyn parhaalta yksinkertainen perinteinen muffiniresepti, jossa kaikki ainekset vain sekoitetaan. Ihanan nopeaa ja kätevää.


Tarvitaan:
3 dl jauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa (laitoin 0,5 dl soijakermaa ja 0,5 dl maustamatonta jugurttia.)
2 munaa
100 g juoksevaa margariinia tai sulatettua ja jäähdytettyä tavallista leivontamargariinia
3 dl vadelmia tai muita marjoja (pakastemarjat voi sulattaa ja pyöritellä jauhoissa ennen taikinaan lisäämistä)

Sekoita kuivat aineet. Lisää kerma, margariini ja munat (ne voi myös ensin sekoittaa keskenään). Vältä sekoittamasta liikaa, jotta lopputulos on kuohkea. Kääntele lopuksi joukkoon marjat.
Jaa vuokiin (12 isoa) ja paista keskitasolla 200 asteessa noin 20 min. Jäähdytä ritilällä.

Käytin pakastimesta viimesyksyiset karhunvatukat ja laitoin vadelmia kaveriksi. Lisäsin ohjeeseen jugurttia ja vähensin sokerin määrää hieman, jotta muffineista tulisi raikkaita ja marjaisia, eikä kokonaisuus olisi liian imelä marengin kanssa. Lopputulos oli kuohkea ja kiva, ei arvaisi, ettei aineksia ole vatkattu.

Marenkikuorrutusta sveitsiläiseen tapaan olen tehnyt joskus ennenkin, Pullahiiren blogin ohjeen mukaan. Viimeksi käytin neljä valkuaista ja se oli hieman liian vähän, tällä kertaa laitoin viisi, ja se oli taas liikaa :-) Munat olivat ehkä turhan isoja. Mutta sainpahan pikkumarenkeja lisäksi!

Tarvitaan siis:
4 valkuaista
2,5 dl sokeria
hiukka vaniljaa

Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja vesihauteeseen (ei kiehuvaa vettä). Vatkaa seosta, kunnes sokeri on sulanut ja seos tuntuu kuumalta (n. 60 astetta). Siirrä kulho kylmävesihauteeseen ja vatkaa voimakkaasti, kunnes seos jäähtyy ja saat tukevaa pursotettavaa vaahtoa, johon jää vatkainta nostaessa huippuja.

Pursota pursotinpussilla jäähtyneiden muffareiden päälle marenkikuorrutus. Kuumenna uunin ylälämpö tai grillivastus 200 asteeseen ja laita muffarit muutamaksi minuutiksi uuniin ottamaan vähän väriä. Kannattaa seurata uunin vieressä, aikaa ei tosiaan tarvita kuin kolme-neljä minuuttia. Jäähdytä hetki ja tarjoile samantien - muffinit ovat parhaimmillaan tuoreina!

4 kommenttia:

  1. Arvoisat kaakaopurkistit.

    Olen havainnut, että suuresti rakastamani Hälsans Kökin Kasvispalat à la Bacon, tuttavallisemmin tekoni, on kadonnut kauppojen hyllyiltä. Jonkin aikaa jaksoin elätellä toivoa, että tekonin kulutus on yhtäkkiä noussut niin massiiviseksi, että kaupat ovat joutuneet toimitusvaikeuksiin, mutta toivo hiipuu. Taitaa olla niin, että tekonin valmistaminen / myynti / tekoninnälkäisille toimittaminen on lopetettu. :'(

    Minusta tämä on aivan hirveä vääryys, minkä olen myös kertonut ajattelemattomille Hälsans Kökin tuoteryhmäpäälliköille (no, okei, ainakin kuluttajapalvelulle). Kannustan kaikkia muitakin tekonin ystäviä tekemään samoin, jos tuo julma kasvissyöjäin HK vaikka heräisi todellisuuteen.

    Pelkään kuitenkin pahinta, nimittäin sitä, että tekoni ei enää koskaan palaa pakastimeemme. En saa enää ikinä lempipizzaani, en lempipiirastani, enkä montaa muutakaan mahtavaa tekonisapuskaa. Paitsi... jospa te keittotaidon mestarit voisitte kehittää jonkin korvaavan systeemin? Ymmärrän, että tehtävä on haastava, mutta ehkei sentään mahdoton?

    Olen valmis tukemaan koekeittiötä taloudellisesti, toimimaan koe-eläimenä, metsästämään tarvittavia raaka-aineita paljain käsin, siis ihan mitä tahansa, kunhan joku EDES YRITTÄISI VALMISTAA MINULLE TEKOTEKONIA.

    Parhain terveisin,
    Hernenokka

    VastaaPoista
  2. Parhain Hernenokka

    Kiitos perinpohjaisesti laaditusta anomuksestanne. HK on tosiaankin ilmoittanut, että tekonin myynti on lopetettu. :-( Ja se on vääryys.

    Iloksenne voin ilmoittaa, että tekotekonin tuotekehitysprosessi on jo aloitettu. Ensimmäiset tulokset ilmoitetaan kaakaopurkissa ehkä jo tällä viikolla. :-)

    VastaaPoista
  3. Ruotsissa Hälsans Kök tuota tekonia vielä tekee... http://www.halsanskok.se/producten.asp?id=6#/#iid=52&ms=3

    VastaaPoista
  4. Meidän pitää siis tehdä tekoninen pyhiinvaellusmatka naapurimaahan!

    VastaaPoista