lauantai 10. huhtikuuta 2010

Paasaajan papusalaatti

Moi Ippuli,

Sitä ajattelisi, että nykyään olisi jo haihtunut se sitkeä luulo, että kasvisruoka on pelkkää salaattia tai mauttomia, puoliraakoja pakastevihanneksia. Siis ikään kuin sekaruokaa, josta on vain jätetty liha (ja jostakin ihme syystä myös kaikki mausteet) pois. Proteiinipitoisen kasvisruoan saanti esim. ravintolassa on kuitenkin edelleen onnekas sattuma. Ihan kuin kasvissyönti tarkoittaisi automaattisesti rasvan, suolan ja kaiken muun hyvän välttämistä.

Monesti ravintolan ruokalistassa tai juhlissa kasvisruoka on kuitattu salaatilla, kun muut saavat syödä itsensä kylläiseksi notkuvien kalalautasten ja lihapatojen äärellä. Monet tuntemani kasvissyöjät eivät edes pidä salaatista, varsinkaan, kun se niin monessa tapauksessa edelleen tarkoittaa ankeaa perussalaattia, joka ei täytä eikä pidä nälkää, koska siinä ei ole sen enempää energiaa, hiilihydraatteja kuin proteiinejakaan.

Peräänkuulutan mielikuvitusta salaattien tekoon! Tavalliseen lehtisalaattiinkin voi laittaa melkein mitä vain parsasta herkkusieniin ja linsseistä perunaan. Hyvin tehty salaatti on oikeasti maukasta ja ravitsevaa, joskin aika kevyttä ruokaa.

Tästä aiheesta jaksan pauhata, ja ajattelinkin laitella tänne vähitellen parhaita salaattireseptejäni, jotka ovat onnistuneet houkuttelemaan myös anti-salatisti-puolisoani. Seuraava on ehdoton lempisalaattini arkilounaaksi:



Erilaisia salaatteja ja kaaleja (punakaali ohuen ohuina suikaleina antaa näköä tälle salaatille)
runsaasti kidneypapuja
paprikaa (esim. keltaista ja punaista)
pakastemaissia
Hälsans kök Bacon -"pekonipaloja" (tai tavallista pekonia sekasyöjälle)
säilykepersikkaa (mehussa, ei sokeriliemessä)
cashew-suolapähkinöitä

valkoista balsamicoa
mustapippuria
sinappikastiketta, makeaa currykastiketta tai muuta "pekonin" makuun sopivaa kastiketta

Tähän salaattiin sopii myös riisi, ja vihanneksia voi tietty varioida. Olennaista on yhdistää "pekonin" savuisa suolaisuus, papujen täyteläisyys, maissin makeus ja persikan raikkaus.

3 kommenttia:

  1. Meilläkin oli eilen sattumoisin salaattipäivä. :) Tosin meidän salaatti ei ollut kovin kekseliäs versio... Fetasalaatti, jossa erityisbonarina pikatacoista jääneet maissit ja sattumalta kaapissa ollut rucola.

    Sun salladi näyttää kyllä herkulliselta! Mä rakastan noita cashew-pähkinöitä ja yritän lykätä niitä joka ikiseen ruokaan.. :D Salaattiin ne varsinkin sopii tosi hyvin!

    Mistä noi "pekonit" on tehty? Mä en tiedä mitä toi kasvissyöjä sanoo moisista mukalihoista, mutta mun mielestä kuulostaa maistamisen arvoiselta.

    VastaaPoista
  2. Voisi kuvitella, että lihaan tottuneen suuhun noi kasvisvastineet ei maistu. Ne on ilmeisesti aivan eri makuisia. :-D Toi on tehty soija- ja vehnäproteiinista, ja kananmunaa on vähän myös - eivät siis ole vegaanisia tuotteita nämä. Mutta hyviä!
    http://www.halsanskok.fi/index.php?page_id=1

    VastaaPoista
  3. Tähänkin pitää kommentoida. Mun ehdoton suosikkilounas on SALAATTI. Mun työpaikan lähellä on Wayne's Coffee, ja sieltä saa 8,70e:lla ison ja ravitsevan salaatin. Aivan älyttömän hyvää, tuoretta ruokaa, eikä tarvitse nukkua näppäimistön päällä loppupäivää. Meidän henkilöstöravintolan kasvisruoka on ihan oikeasti joka päivä juureksia juusto-kermakastikkeessa riisin/perunan/pastan kera, ja mun mielestä se on ihan sietämätöntä. Hinta samat 8,70e. Aika suolainen, varsinkin kun juotavaksi saa pelkästään vettä. (Ai miksei ole maitoa? No kun se maksaa.)

    t. toinen paasaaja

    VastaaPoista