tiistai 6. huhtikuuta 2010

Suklaakohokkaat

Heippa Ipa!

Tämän kirjeenvaihtomme innoittamana uskaltauduin kokeilemaan kohokasta, ja vaikka paistovaiheessa hermot kiristyivät, kestin paineet! Kohokkaista tuli oikeaoppisen näköisiä, täydellisen kuohkeita ja kevyitä. Maku oli taivaallinen: rapean kuoren alla lämmintä, täyteläistä suklaavaahtoa, jossa on aavistuksenomainen rommin vivahdus. Näitä on tehtävä toistekin!



Reseptejä hain netistä, ja löysin paljonkin erilaisia. Yksinkertaisimmissa oli vain sokeria, munia ja suklaata. Mielestäni oikeaoppisessa kohokasreseptissä on kuitenkin kaksi osaa: valkuaisvaahto ja crème pâtissière, joka on maidosta, tärkkelyksestä, munankeltuaisista ja mausteista keitetty seos. Niinpä päädyin mukailemaan kokki Gordon Ramseyn reseptiä. Gordonilta saisin tosin haukut, sillä en punninnut munia, vaan määrä on summittainen. Puolitin annoksen alkuperäisestä, tästä määrästä tuli noin neljä pientä kohokasta.

crème pâtissière:
noin 2 tl perunajauhoja (tai maissijauhoja)
1 dl (vanilja)soijamaitoa
100 g tummaa suklaata, 60–70 %
40 g munankeltuaisia (noin 2 kpl)
tilkka rommia

100 g munanvalkuaisia (noin 2,5 kpl, mutta laitoin vain 2)
vajaa desi sokeria
pari tippaa sitruunamehua

Voitele kohokasvuoat huolellisesti ja sokeroi ne reunoja myöten. Vatkaa käsin keltuaisia hieman vaahdoksi. Kiehauta kattilassa maito ja perunajauhot koko ajan sekoittaen, ota kattila levyltä ja sulata joukkoon pienitty suklaa. Vatkaa sekaan keltuaiset ja rommi. Siirrä seos kulhoon, äläkä välitä siitä, että se on tahmeaa tahdasta. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kevyeksi vaahdoksi. Lisää sokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, jotta vaahdosta tulee kiiltävää ja kovaa. Lisää puolivälissä pari tippaa sitruunamehua, sanotaan, että happo tekee valkuaisvaahdosta kestävämpää.

Sekoita varovasti noin kolmannes valkuaisvaahdosta maito-suklaaseokseen. Kääntele sitten joukkoon loppu valkuaisvaahto. Jaa taikina varovasti kohokasvuokiin ja täytä ne aivan täyteen. Pyyhi lopuksi mahdolliset roiskeet pois ja vuokien reunat puhtaiksi. (Tähän asti voit tehdä kohokkaat etukäteen, siirtää ne jääkaappiin ja ottaa sitten lämpenemään noin 2 tuntia ennen paistamista. Itse paistoin osan vuoista heti ja loput siirsin jääkaappiin peräti seuraavaan päivään (halusin nähdä, mitä tapahtuisi). Seuraavana päivänä paistettaessa kohokkaat kohosivat todella hienosti, mutta laskivat huomattavan nopeasti uunista oton jälkeen. Rommi maistui hieman edellispäivää enemmän. Näitä ei siis voi tehdä edellisenä päivänä!)

Paista uunin keskitasolla 15–18 minuuttia. Älä hätäänny, vaikka ensimmäiseen 5–10 minuuttiin ei tapahtuisi yhtään mitään! Älä missään nimessä avaa uunin luukkua äläkä muutenkaan tömistele keittiössä. Reilun vartin päästä saat nostaa uunista upeasti kohonneet, tytisevät kohokkaat. Voit sirotella tomusokeria päälle, mutta kanna kohokkaat nopeasti pöytään – ne alkavat laskea noin viiden minuutin kuluttua. Kumppaniksi sopii hienosti esim. jäätelö, jota voi laittaa lusikallisen kohokkaan päällekin.

Vinkkejä: Jos haluaa saada erityiskuohkeita kohokkaita, valkuaisten ja keltuaisten suhteen pitäisi olla 3:2. Halusin kuitenkin käyttää kokonaisia munia, ja lopputulos oli aivan onnistunut näinkin. Usko meinasi mennä siinä vaiheessa, kun crème pâtissière muistutti liisteröityä koirankakkaa. :-) Tärkkelyksen määrää kannattaa ehkä vähentää. Luulen, että maidon olisi hyvä vain hieman paksuuntua: 1–2 teelusikallista riittänee. Käyttämäni vuoat ovat aika matalia – mitä korkeampi vuoka suhteessa leveyteen, sitä enemmän kohokas kohoaa. Olennaisinta on kuitenkin käyttää keraamisia, suorareunaisia aitoja kohokasvuokia, joiden pohja saisi vielä olla lasittamaton.

Lopuksi vielä varoituksen sana: vaikka nämä ovat herkullisia, ei kannata syödä kahta peräkkäin! Sen jälkeen ei ole enää hyvä olo :-)

6 kommenttia:

  1. Hihihi. Vähän nauroin tuolle liisteröidylle koirankakalle. :D Näyttääpä ihanalta, ostitko vuoat ihan näitä kohokkaita varten, vai oliko sulla ne jo olemassa?

    VastaaPoista
  2. Se kakkavaihe oli vähän ahdistava, ajattelin ettei tästä tule mitään. :-) Puolet taikinasta takertui vispilään. Onneksi valkuaiset notkeuttivat seosta järjelliseksi.

    Ostin vuoat jokin viikko sitten, kun löysin vihdoin täysin sileäseinäiset kohokasvuoat. Ajatuksena oli opetella tekemään sekä kohokkaita että muita tällaisissa vuoissa tehtäviä leivonnaisia. Suklaisia reseptejä siis luvassa!

    VastaaPoista
  3. Mepä teimme näitä kohokkaita viime sunnuntaina ja ne onnistuivat erinomaisesti. Taatusti teemme toistekin.Kiitos hyvästä reseptistä.
    Äippä

    VastaaPoista
  4. :-) Laitoitteko vähemmän perunajauhoja?

    VastaaPoista
  5. Juuri ahmin kitaani tällä ohjeella tehtyä kohokasta. Nam! Laitoin 2 tl perunajauhoja, kolme valkuaista ja kaksi keltuaista. Kohosivat upeasti ja maku mikä mainioin.

    VastaaPoista
  6. :-) Kiitos kommentista! Muutinkin ohjeeseen nyt 2 tl perunajauhoja, sillä määrällä olen viime aikoina tehnyt itsekin.

    Terkkuja siimahännille! Itselläkin on ollut vaihtelevia määriä erikokoisia viiksikuonoja. <3

    VastaaPoista