sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Parsa(lohi)piirakka

Moi ipa!

Viileänä alkukesän päivänä uunissa paistuu mukavasti kala- tai kasvispiiras. Kuten olen pariinkin otteeseen paasannut, en oikein välitä perinteisistä piirakoista, joissa täytteitä saa hakea suurennuslasilla kerman ja juuston seasta. Kasvikset ovat kauniita, enkä miellä niiden peittämistä. Yleensä ahdankin piirakkakuoren täyteen kasviksia sillä seurauksella, että pohja ei tahdo kypsyä ja piirakka hajoaa leikattaessa :-)

Maku on kuitenkin hyvä. Teen useimmin seuraavantyyppistä piirakkaa, josta voi helposti jättää lohen pois, jos haluaa kasvisversion. Maut sopivat mukavasti yhteen ja nämä kasvikset ovat kaikki superterveellisiä. (Sellainen on aina plussaa hyvässä ruoassa. ;-) Valmistaikina on kätevä, nopea ja tässä tapauksessa tosi maukas vaihtoehto, mutta muista, että sitä pitää sulattaa tunnin verran (tai unohtaa puoleksi päiväksi jääkaappiin. :-)


Tarvitaan:
1 pkt Sunnuntai ruisperunapiirakkataikinaa

250 g lämminsavulohta, esim. valmiita kuutioita
isohko parsakaali (vähempikin toki riittää)
nippu parsaa
1 pss pakastepinaattia
kirsikkatomaatteja
1-2 dl soija- tai kaurakermaa (alpron 17-prosenttinen käy hyvin)
(1 muna)
kevätsipulia tai kesäsipulin varsia
sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa parsakaali kukinnoiksi ja keitä suolavedessä viisi minuuttia. Kuori parsat ja keitä muutama minuutti. Voitele piirakkavuoka ja painele sulanut taikina vuokaan tasaisesti. Lisää päälle mahdollinen lohi, parsakaalit, parsat, puolitetut kirsikkatomaatit ja hienonnettuja sipulinvarsia. Sekoita sulatettu pakastepinaatti joko suoraan kasviksiin tai kermaan, jonka maustat suolalla, sokerilla ja sitruunamehulla. Kaada seos kasvisten päälle.

Itse käytin tähän määrään täytteitä liki kaksi desiä kermaa, joten lisäsin sekaan yhden munan. Pienemmällä kermamäärällä munaa ei tarvita, jos haluaa tehdä piirakan vegaanisena (tällöin tietysti lohi jätetään pois ja korvataan vaikka savutofukuutioilla!). Juustohullut taas voivat lisätä piirakkaan juustoraastetta, mutta se kannattaa lisätä ennen tomaatteja, koska tomaatit antavat piirakalle kivan ulkonäön (mitä mielestäni juusto ei tee... hmm, lievää asenteellisuutta havaittavissa :-).

Paista uunin alatasolla 200 asteessa 30-40 minuuttia täytteiden määrän mukaan. Itse paistoin tätä 35 minuuttia, ja pohja jäi vielä vähän liian raa'aksi. Jos reunat tummuvat liikaa, peitä piiras foliolla. Paistamisen jälkeen anna piirakan jäähtyä ja kiinteytyä ennen leikkaamista, varsinkin jos et ole käyttänyt munaa. Piirakan voi vielä koristella esim. rucolalla ennen tarjoamista.

3 kommenttia:

  1. Ihme juustosyrjintää! Juustoraaste pitää TODELLAKIN mainita piirakkareseptissä oletusarvoisesti, koska se OIKEESTI ON HYVÄÄ enemmistön mielestä. Juustorajoitteiset poikkeusyksilöt voivat sitten jättää tuon oleellisen aineksen pois ;)

    VastaaPoista
  2. Hei Möme, piirakka vaikuttaa ihanalta ja ehkä sitä joskus voisi kokeilla paistosta ilman juustoa :)
    Pieni vinkki sinulle. Paista piirakkaa ilman täytteitä hetken aikaa, silloin se ei jää raa'aksi vaikkatäytteitä olisi keoksi asti. Kun reunojen tueksi laittaa vaikkapa alumiinifoliota, ne eivät valahda alas esipaiston aikana. Pohjaa kannattaa myös pistellä haarukalla ennen paistamista, niin ei nouse kupruille.
    t. Ipun Äippä

    VastaaPoista
  3. Tuula, kiitti vinkeistä ja kiva muutenkin, kun viihdyt täällä blogissa! Pohjaa olen pistellytkin haarukalla, ja monesti esipaistan pohjan ja suojaan reunat sitten foliolla, jotteivät pala. Nyt vain yritin päästä helpolla :-D

    Noissa valmistaikinoissa on se hyvä puoli, että ne pitävät yleensä hyvin kuosinsa, eli reunat pysyvät ylhäällä paremmin kuin vaikkapa itsetehdyssä murotaikinassa.

    Ehkäpä juustoton piirakka maistuu tosiaan vain tällaisille juustonvihaajille, kuten add-pupu hienovaraisesti vihjailee. ;-) Juustohulluille suosittelen juuston lisäämistä!

    VastaaPoista