maanantai 13. syyskuuta 2010

Herkkusienirisotto

Ipa, pahoitteluni jälleen sienipostista!

Sienet voi korvata jollakin muullakin, en vain keksinyt mitään yhtä hyvää. ;-) Kuten ehkä olen paasannutkin, rakastan italialaisessa ruoassa sitä periaatetta, että tehdään muutamasta laadukkaasta raaka-aineesta yksinkertaista ja hyvää ruokaa.


Hyvään risottoon tarvitaan kolme asiaa: risottoriisiä, hyvää valkoviiniä ja tuoreita yrttejä.
Tai no, ehkä vähän muutakin:

oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
1-2 sipulia
rasiallinen herkkusieniä tai metsäsieniä, jos niistä pitää
noin 3 dl risottoriisiä
noin 5 dl kasvislientä
1-1,5 dl maukasta valkoviiniä (itse käytin etelä-afrikkalaista, ihanan hedelmäistä valkoviiniä. Sieniin sopivat myös mausteiset uuden maailman viinit hyvin.)
1-2 dl soija- tai kaurakermaa
persiljaa (tai basilikaa tai muita yrttejä maun mukaan)
(juustoraastetta halukkaille)
mustapippuria, ehkä suolaa

Kuullota kattilassa runsaassa öljyssä valkosipuli ja silputtu sipuli. Lisää sienet ja mausta suolalla ja pippurilla. Kun sienet ovat paistuneet, ne voi siirtää sivuun ja valmistaa riisin erikseen. Rehellisyyden nimessä myönnän kuitenkin, että annan sienten yleensä kiehua riisin kanssa helppouden ja nopeuden takia. Sienet antavat myös riisiin mukavasti makua.

Lisää siis kattilaan riisi ja anna sen imeä hetki öljyä ja muuttua kuultavaksi. Lisää viini ja keittele sekoitellen. Tämä on olennainen vaihe! Risottoa ei välttämättä tarvitse tehdä kokonaan oikeaoppisesti niin, että lisää nestettä vähän kerrallaan ja sekoittelee koko ajan, mutta alussa se on välttämätöntä. Kun kaikki viini on imeytynyt riisiin, lisää kasvisliemi (kerralla tai vähitellen) ja anna kiehua miedolla lämmöllä kypsäksi.

Lisää lopuksi runsaasti hienonnettua persiljaa ja kermaa niin, että saat pehmeän ja mehevän koostumuksen (juoksevan, jos haluat). Tarkista maku ja lisää pippuria. Jos pitää juustosta, risottoon lisätään tietysti asianmukainen vuori juustoraastetta. Valmiissa risotossa riisinjyvät ovat kiinteitä, mutta ruoan koostumus on täyteläinen ja kostea. Mikään ei ole ankeampaa kuin kuivakka risotto!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti