maanantai 11. huhtikuuta 2011

Maidoton minttusuklaa-vaahtokakku

Iltaa, ipa!

Löysin innoittavan konditorian. En ole siis koskaan maistanut näitä kakkuja, mutta koristelu on ihanan modernia ja erilaista. Ymmärsin paremmin macaronienkin idean, kun huomasin miten kivasti niitä voi käyttää kakunkoristeena. Ja vaahtokarkkeja!

Tästä inspiroituneena halusin tehdä juustokakun, jossa olisi vain tummanruskeaa ja valkoista.

Syntyi tämä kakku, jonka värimaailmaan olin oikein tyytyväinen, ja makukin oli oiva. (Tavoitteena oli tehdä after eightin makuinen kakku, mutta täytteestä en saanut yhtä raikasta.) Valmistus sujuu nopeasti ja helposti, vain hyytymisen odottelu vaatii kärsivällisyyttä.

Pohja:
1 pkt Safari suklaa cookies -keksejä (huom! keksit saattavat sisältää pieniä määriä herajauhetta)
75 g maidotonta margariinia
noin 50 grammaa tummaa suklaata (noin 70-prosenttista)
tilkka soija-/kaura-/muuta kermaa

Murskaa keksit esim. kaulimella muovipussissa ja sekoita huolellisesti sulatetun margariinin joukkoon. Painele muruseos irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperipyörylän päälle. Siirrä jääkaappiin. Sulata hetken päästä vesihauteessa tai muilla keinoin suklaa, sekoita joukkoon loraus kermaa ja kaada jähmettyneen pohjan päälle. Suklaakerroksen voi jättää pois, mutta näin pohjasta tulee ihanan suklainen. Siirrä jääkaappiin.


Täyte:
1 ptk tofuttia (varmaan sen voi korvata jollakin geneerisellä maustamattomalla tuorejuustolla)
1 prk gogreen-vispiä (sunnuntain olisi mielestäni paremmin vaahtoutuvaa, mutta sitä ei saa tältä kylältä)
sokeria maun mukaan, ehkä reilu puoli desiä
minttuaromia maun mukaan, itse laitoin kolme varovaista tilkkasta - aloita vähällä ja maistele!
puoli desiä minttuteetä, vihreää/valkoista teetä tai vastaavaa vaaleaa teetä maun mukaan
4 liivatelehteä

Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä. Vatkaa vispi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita tofutti tai muu tuorejuusto notkeaksi (onnistuu sähkövatkaimella helpoiten) ja mausta sokerilla ja minttuaromilla. Valmista tee ja sekoita siihen liivatteet. Lisää liivateseos tuorejuustoseokseen ja kääntele lopuksi joukkoon vispi. Tarkista maku. Kaada seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä vähintään kolme tuntia viileässä.

Kuorrutus:
8 after eightiä
pari riviä tummaa levysuklaata (esim. 70-prosenttista)
nokare margariinia
tilkka kermaa

Sekoita kaikki ainekset vesihauteessa tasaiseksi ja kaada hyytyneen kakun päälle. Anna jähmettyä.

Kierrä (kuumennetulla) palettiveitsellä tai muulla ohuella veitsellä vuoan reunat niin, että kakku irtoaa. Irrota vuoan reuna ja siirrä tarjoiluvadille. Koristele esim. vaahtokarkeilla ja after eighteillä.

Lisähuomautus: täytteeseen EI kannata laittaa esim. mariannerouhetta. Käytin sitä kokeiluversiossa, mutta rouheen karamelli sulaa muutamassa tunnissa täytteeseen, jolloin siitä tulee vetinen ja reikäinen.

Kuvista tuli sähkövalojen takia vähän sävyttyneitä, mutta luonnossa täyte on siis puhtaan valkoinen, ei tuollainen kermanvaalea.


2 kommenttia:

  1. Kylläpäs me nyt innostuttiin postailemaan! :D

    Hauskannäköinen kakku! Kiehtova väriyhdistelmä, jossa valkoinen kuvastaa viattomuutta ja puhtautta, ruskea puolestaan rohkeaa fyysisyyttä... (S lukee parhaillaan feministisestä näkökulmasta kirjoitettuja artikkeleita visuaalisesta kulttuurintutkimuksesta, kuulemma silkkaa skeidaa se.)

    Onko minttuaromi sama kuin piparminttuöljy?

    VastaaPoista
  2. Sano sille S:lle, että tässä ruskea kyllä edustaa vain rohkeaa suklaisuutta! ;-)

    Käytin tuollaista Oetkerin piparminttuaromia, joka on käytännössä laimennettua piparminttuöljyä. Sitä ei mene niin herkästi liikaa kuin puhdasta öljyä. Mutta jos käyttää piparminttuöljyä, voi aloittaa varovasti muutamalla tipalla.

    VastaaPoista