tiistai 6. huhtikuuta 2010

iPasha, eli Lime-valkosuklaapasha

Hei Möme,

Mä olen kyllä erittäin ylpeä sun kohokasurheudestasi ja vielä ylpeämpi siitä, että kohokkaat onnistui! Mä olen jotenkin sulkenut kaikki kohokkaat osastoon "liian vaikea". Muistan pienenä selailleeni äidin kanssa keittokirjaa ja nähneeni siellä muhkean juustokohokkaan. Silmät ymmyrkäisinä pyysin äitiltä, että tehdään tuota ja äiti, ruoanlaiton superidolini, totesi sen olevan liian vaikeaa. Hyvästi siis kohokashaaveet... :/ Nyt mä kyllä lupaan siirtää ne listalle "ehkä sittenkin", sun ja suklaan houkuttelemina. :)

Kirjoitit, että hermot kiristyivät paistovaiheessa.. Mä olen koko pääsiäisen saanut S:lta noottia siitä, kuinka olen ärtynyt ja tiuskiva kaikkien projektieni (aina leivonnasta maalaamiseen) keskellä. Mä stressaan vähän uusia reseptejä ja tarkkoja työvaiheita ja se sitten purkautuu joskus tiuskintana tai siten, etten ehdi aina keskittyä vaimooni juuri silloin, kun hän sitä vaatii.. Eikä silloin aina ymmärrä miten hauskaa on jos vaimoni pudottaa sähkövatkaimen ja siitä lentää voi-sokerivaahtoa mun tukkaan asti... Mua ei naurattanut, toisin kuin vaimoani!

Me oltiin eilen mun vanhemmilla syömässä pääsiäisateriaa. Jaettiin tällä kertaa siten, että äiti paistoi lampaan, me tehtiin S:n kanssa jälkkäri, siskoista toinen toi salaatin ja toinen valkosipulikermaperunat ja mun ystävä kihlattuineen alkupalat. Meillä on ollut perinteisesti pääsiäispöydässä pashaa, joten kävin lainaamassa äidiltä muotit. Ainoa ongelma oli se, etten oikeastaan pidä pashasta, varsinkaan niistä hedelmäsattumista siellä. Päätin siis tehdä jotain parempaa. :)


Lime-valkosuklaapasha

500g (2prk) maitorahkaa
130g voita
2 keltuaista
1,5dl sokeria
3dl kuohukermaa
4tl vaniljasokeria
1 lime (toinen koristeluun)
110g valkosuklaata sulatettuna
110g valkosuklaata rouhittuna

Liota pashamuotteja tunnin verran, keitä harso, huuhtele se kylmässä vedessä ja purista kuivaksi, asettele muottiin.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään, sulata valkosuklaa (..pyydä vaimoa sillä välin pudottamaan se sähkövatkain..) ja sekoita se voi-sokerivaahtoon. Pese lime hyvin ja raasta sen kuori. Purista limestä mehut. Sekoita keskenään kaikki paitsi kuohukerma, joka vatkataan vaahdoksi omassa astiassaan ja lisätään viimeisenä.


Lusikoi pasha-aines harsoon muotin sisään, kääntele harson reunat vielä päälle suojaksi ja yritä saada koko komeus pysymään pystyssä jääkaapissa. Laita muotin alle kippo, johon ylimääräinen neste valuu, sekä pashan päälle jokin paino (esim. hillopurnukka toimii hyvin). Anna muhista jääkaapissa yön yli. Irroita ennen tarjoilua muotti ja harso varovasti, koristele limelohkoilla tai viipaleilla, sekä valkosuklaapalasilla, mikäli et syönyt kaikkea.

Meidän raati totesi pashan erinomaisesti toteutetuksi päivitetyksi versioksi perinteisestä pashasta. Yleisvaikutelma oli raikas ja uusi, kuitenkin selvästi pashan makuinen. Pikkusisko, joka melkein itki harmista tuomiseni nähdessään, taisi lopulta santsata viisi kertaa... :D Hän myös kokeili ensimmäisenä puristaa koristeeksi aiotuista limeviipaleista mehut pasha-annoksensa päälle ja pitihän sitä itsekin kokeilla - erittäin hyvä keksintö! Tuore ja kirpeä limemehu toimi kivana vastapainona pashan makeudelle.


Koska pashan onnistumisesta ei ollut takeita, tein varuilta myös toisen jälkiruoan - Minttusuklaamokkapalat. Pohjan ohje on alunperin Ulla Svenskin kirjasta Lempileivonnaisia, mutta olen muokannut sitä vähän. Me ihastuttiin tähän toteutukseen hyvin suuresti, S sanoi, että sitä sopii tehdä tästä lähin joka viikonloppu. :D

Kohokasreseptiä lukiessani heräsi pari kysymystä maidon korvaamisesta: Miten toi soijamaito käyttäytyy verrattuna tavalliseen maitoon? Siis toimiiko se leivinjauheen kanssa kohottajana siinä missä normaalikin? Entä tarviiko sun korvata leivonnassa voi ja jos, niin miten teet sen? Voisin koittaa tehdä maidottoman version noista Minttusuklaamokkapaloista, luulen nimittäin, että sä pitäisit niistä. :)

13 kommenttia:

  1. Pashasta tuli näköjään upea! Ei ihme, että se teki kauppansa. Melkoista viitseliäisyyttä osoittaa myös tuo varajälkiruoan teko. Minttusuklaamokkapalat kuulostaa ihanilta! Oon tehnyt tavallisia mokkapaloja, mutten koskaan minttusuklaan kanssa. Jos teet, tulen kyllä syömään... :-P

    Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan kohokasreseptejä! Siinä ei oikeastaan ole mitään vaikeaa, jos noudattaa ohjetta. Ja pahinta, mitä voisi tapahtua, on että kohokas lässähtäisi - maku olisi silti hyvä! Luulen, että ahkera kohokkaiden teko ja kokemuksen kertyminen poistaa nopeasti kaiken mystiikan tän jälkiruoan ympäriltä. Mäkin olin siinä luulossa, että kohokkaat on vaikeinta mitä on, mutta ei se niin ole! Ideana on vain saada taikinaan tosi paljon ilmaa, joka sitten uunissa kohottaa kohokkaan ihan fysiikan lakien mukaan. :-)

    Jos lehmänmaidolla on jotakin erikoisia kohottavia ominaisuuksia, en usko, että soijamaidolla välttämättä niitä on, mutta periaatteessa soija- ja kauratuotteilla voi aika pitkälti korvata kaikki maitotuotteet. Yleensä ihmiset eivät edes huomaa eroa. Ainoa, mitä ei oikein voi toteuttaa, on perinteinen kermakakku, sillä niin kiinteää kermavaahtoa ei synny muista kuin maitotuotteista. Mutta pidänkin suklaakakuista enemmän! Myöskään rahkan tyyppistä tuotetta ei ole, mutta en muutenkaan ole suuresti happaman ystävä.

    Voita en käytä myöskään, sehän on oikeastaan tiivistettyä maitoa. Käytän laktoositonta Sunnuntai-leivontamargariinia, tummansinistä Keijua (80 %) tai juoksevaa margariinia, aina vähän ohjeen mukaan.

    VastaaPoista
  2. Tuolla kohottamisella siis tarkoitin sitä, kun mulle on jostain tullut sellainen käsitys, että leivinjauhe tarvitsee maitoa toimiakseen kunnolla? Voi tietysti olla, että oon keksinyt tän ihan omasta päästäni.. :D Taidankin tästä lähteä googlaamaan....

    VastaaPoista
  3. Leivinjauhe tarvitsee nestettä ja lämpöä toimiakseen, nesteen laadulla ei ole mitään väliä. Luulen, että maitoa käytetään monissa taikinoissa pelkästään siksi, että sen ajatellaan olevan ravitsevampaa tai maukkaampaa kuin muun nesteen. Maidon voi yleensä leivonnaisissa aina korvata vedellä tai mehulla, ja tietysti soija-, riisi- tai kauramaidolla. Oot keksinyt ihan omasta päästäsi ton teorian :-)

    Sooda taas tarvitsee jotakin hapanta toimiakseen, kuten piimää, siirappia tai vaikka puolukoita. Monesti soodaresepteissä on juuri piimää - olisiko se vaikuttanut tähän leivinjauheteoriaan?

    VastaaPoista
  4. Joo, en mäkään nopealla googlailulla löytänyt mitään tuota omituista teoriaani tukemaan.. :( Missä väärien luulojen suossa olenkaan vaeltanut! Tää blogijuttu oikeutti juuri olemassaolonsa kansan (=mun) valistajana! ;)

    VastaaPoista
  5. Hei Ippuliini. Anteeksi trauma. Minulla taisi joskus kauan sitten olla kiire, jos en suostunut tekemään juustokohokasta. Siinä kun on monta vaihetta ja kaikkien syöjien pitää olla paikalla juuri eikä melkein.
    Tule joskus äipän luokse, niin laitetaan juustokohokasta. Se on oikeasti hyvää. Meillä on vanha TimeLifen kirja 60-luvun lopulta ja se ohje onnistuu aina. Lisäksi ei tarvita kuin raikas vihersalaatti. Vaikkapa sitruunalla ja valkosipulilla maustettuna.

    Leivinjauhe ei tosiaankaan tarvitse maitoa, mutta sen sijaan jos taikinaan tulee maitoa, se taikina tarvitsee kohotakseen leivinjauhetta tai hiivaa tai soodaa.

    Blogi on hyvällä alulla - Lihoin jo pelkästään lukemalla pari kiloa. Tosin suusta valuva kuola vei pois puolisen kiloa...
    Noita Mömen kohokkaita taidankin kokeilla nyt viikonloppuna =).

    Onnea blogikirjeenvaihdollenne. Alku on herkullinen.

    Pieni ulkoasukommentti: minun kuvaruudullani tuo taustan kaakao näyttää juuri siltä, mistä tehdään mudcake...

    Äippä

    VastaaPoista
  6. Oi äiti. :) Me ilmottaudutaan vapaaehtoisiksi suklaakohokkaiden koemaistajiksi... Onko sulla tuollaiset kohokaskipot oikein? Ja muistan sen kuvan siitä vanhasta kirjasta!

    Mä varmaan muistin tuon neuvon vähän hämärästi, olihan niillä jotain tekemistä keskenään.. :) Muistelin sitä likilaskuista frisbeennäköistä kumilätkää, jonka joskus teininä tein, vailla minkäänlaista käsitystä kakkujen kohottamisesta.. :D Sitä ei tainnut kukaan edes uskaltaa maistaa?

    VastaaPoista
  7. SIINÄ SÄHKÖVATKAIMESSA EI MUUTEN OO MITÄÄN VIKAA!!!

    VastaaPoista
  8. Moi, on minulla pienet kohokaskipot. Ostin viime syksynä Stoccan hulluilta päiviltä. Taisivat maksaa n. 1e kipale. Ensi viikolla on taas hullut päivät. Vink vink. Sisaresi oli muuten ostanut juuri Lidelistä 20e:n hintaan ihan hyvännäköisen vesihaudekattilan, joka varmaankin soveltuu erinomaisesti suklaan sulattamiseen...
    Ja kohokkaiden koemaistamisesta soitellaan =)
    Kai muistin kertoa, että työpaikallani lime-valkosuklaapashasi arvostettiin hyvin korkealle.
    -Äippä

    VastaaPoista
  9. Eipä nuo kohokaskipot varmaan monta euroa maksa normaalistikaan, jos ei ehdoin tahdoin halua mennä hulluille päiville kärsimään ;-)

    VastaaPoista
  10. ja maidon voi korvata myös koivunmahlalla! ihan viimeset hetket mahlanjuoksutukseen tänä keväänä menossa nyt!

    VastaaPoista
  11. Mistä noin ihanan korkea ja kapea pashamuotti? Huikean hienon muotoinen pasha! Maku ei vielä testattu, mutta meinasin kokeilla.

    VastaaPoista
  12. Olen samaa mieltä, upean näköinen on. Muotti on ilmeisesti suvussa periytyvä aarre, ei tuollaisia saa kaupasta.

    VastaaPoista