tiistai 4. toukokuuta 2010

Naksumaksanamit

Heippa Möme,

Ensiksi kiitokset ja anteeksipyynnöt.

1. Anteeksi, että kirjoittelu on jäänyt vallan sun kontollesi! Viime viikko meni yhden työprojektin kanssa aamusta iltaan, eikä jaksamista meinannut riittää edes ruoanlaittoon, saati siitä kirjoittamiseen... Jonossa on kuitenkin muutamakin herkku ja pari vapaapäivää, joten parannusta tilanteeseen on luvassa. :)

2. Kiitos, pikatacoista. Arvaatkin varmaan mitä meillä on parhaillaan uunissa, kun molemmat on tehneet pitkän työpäivän ja sen jälkeen ollaan käyty Hyvinkäällä pyörähtämässä(n.40min suuntaansa), jotta koira saa juosta 15 sekuntia rätin perässä.. ;)

Niin, koira. Tuo lemmikeistä jaloin(oletko koskaan ajatellut miten hassua on, että koirat ovat nelijalkaisia? meillä tälle nauretaan ajoittain kippurassa!), jolle ajattelin omistaa tämän postauksen. Sain nimittäin vihdoin aikaiseksi koittaa tehdä itse koirannameja ja ainakin raati tuntui pitävän tuloksista!

Ohjeet on koottu eripuolilta internettiä, eniten mallia naksunameihin tuli otettua tästä videosta Jyväskylän tokokerho ry:n sivuilta.


Maksanamit
paketillinen maksaa

Heitä maksa pakkaseen (kannattaa poistaa se imutyyny ensin...) ja anna jäätyä vaikka yön yli. Jäistä maksaa on paljon helpompi käsitellä, kuin tuoretta, joka on lisäksi melko inhaa. Paloittele siis maksa n. 5mm x 5mm paloiksi, heitä palaset hetkeksi kiehuvaan veteen ottamaan väriä ja asettele sitten uunipellille n. 50 asteeseen ja jätä yöksi kuivumaan. Jossei ole kiertoilmauunia, voi luukun kiilata auki esim. puuhaarukalla(kannattaa tsekata, ettei puuhaarukka osu vastuksiin...kuten minäkin luonnollisesti tein. NOT.).


(Taustalla maksanamit, etualalla teille matkustaneet naksunamit lisäkuivatusta saamassa.)

Useissa ohjeissa käskettiin keittää maksaa ensin 1,5h, mutta totesin, että on helpompi leikellä maksa ensin paloiksi ja käyttää sitten kiehuvassa vedessä ennen uuniinheittoa. Keitetty maksa kuulemma kuivuu paremmin. Namit säilyvät kuivauksen jälkeen huoneenlämmössä.

Maksan leikkelyssä ei synny ainoastaan täydellisiä kuutioita, vaan myös paljon ylimääräistä roipetta. Nämä onkin hyvä hyödyntää.....


....naksunameissa.

Naksunamit
2 kananmunaa
400g jauhelihaa
100g jauhettua / pieneksi silputtua maksaa
2dl vehnäjauhoja
2rkl perunajauhoja
2dl vettä

Vaivaa munat, jauheliha ja maksa massaksi, tätä saa jatkaa niin kauan kuin viitsii, jotta massaan tulee mukavasti sitkoa. Heitä sekaan myös jauhot ja vesi, vaivaa edelleen. Katsahda välillä raatiin ja totea, että omaan nenääsi löyhkäävä sisäelinmössö voi toisen nenään tuoksua maailman ihanimmalta:


Levitä massa leivinpaperilla verhoillulle uunipellille ja paista 175 asteessa tunnin verran. Levy vetäytyy jonkun verran kasaan uunissa. Paloittele jäähtynyt levy n.10cm tangoiksi, jäähdytä lisää ja laita jääkaappiin tai pakasta tarpeen mukaan. Jääkaapissa nämä säilyvät pari päivää, taskussa ehkä päivän. Meillä on pakastimessa pari rasiallista, joista on kätevä naksaista aina pari tankoa kerrallaan jääkaappiin sulamaan.

Näitä paistaessa leijuu melko sankka maksalaatikon tuoksu koko kämpässä, joten herkkänenäisimpien kannattaa keksiä ulkohommia siksi aikaa.. :) Meidän koira olisi kyllä antanut vasemman etukäpälänsä edes yhdestä maistipalasta, joten opettelimme samana iltana pyörimään molempiin suuntiin naksuttimen ja naksunamien suosiollisella avustuksella!

2 kommenttia:

  1. Etelä-Savon alueraati kiittää postitoimituksesta ja antaa täydet pisteet näille herkuille!

    VastaaPoista
  2. Mua naurattaa nämä meidän raadit - yhtä hassuina ovat näihin herkkuihin. Ja täytyy sanoa, että teidän raati on varsin kuvauksellinen! ;-D

    Meilläkin pikatacoiltiin eilen :-) Ja anteeksi ei tarvitse pyydellä, tietysti päivitellään blogia elämäntilanteen mukaan!

    VastaaPoista