lauantai 1. toukokuuta 2010

Leonidas Orangette 54 %

Vappua, ipa!

Seuraavaksi maisteluvuorossa ovat suklaat, jotka sain tuliaisina Belgiasta. Suomessa Leonidaksen suklaata myyvät ainakin Helsingissä Kaakaopuu-nimiset liikkeet. Olen pitänyt kovasti kaikista maistamistani belgialaisista tummista suklaista, niiden rinnalla muut monesti kalpenevat.


Kyseessä on siis nyt vähän poikkeuksellisesti täytesuklaa: tummalla suklaalla päällystettyä hillottua appelsiininkuorta. Kaakaopitoisuus suklaassa on 54 %, ja täytteessä on appelsiinin lisäksi sokeria, glukoosisiirappia, dekstroosia (käytännössä rypälesokeria) ja sitruunahappoa.

Olin ensin hyvin epäilevä, koska en yleensä pidä mistään kuivahedelmistä - äidin joulukakun kuivankäppänät sukaatit ja kitkeränmakuiset muut hampaisiin tarttuvat pipanat kummittelevat vieläkin mielessä. Miksi pilata hyvää suklaata appelsiinilla (tai muillakaan täytteillä), ajattelin.

Yllätyin myönteisesti. Näissä onkin täydellinen suklaan ja hedelmän liitto. Ulkonäöltään suklaat ovat pitkänomaisia, kuin pieniä banaaneja. Tuoksu on hieman tympeä ja savuinen, appelsiini ei tuoksu. Täyteläisen ruskeaa, vähän oranssiin taittavaa (vaikka kuvassa joistakin valotussyistä harmaalta näyttävää) suklaata on ohut, rapea kerros, ja sisällä oleva appelsiini on aidonmakuinen, ei lainkaan kitkerä. Suklaa sulaa suussa hitaasti ja aromit vapautuvat viiveellä. Rakenne on miellyttävä, napsahtava suklaa yhdistettynä pehmeänjoustavaan täytteeseen.

Suklaan ensimaku on kuivakka, lähes kaakaojauhemainen, jälkimaussa tuntuu miellyttävä liköörimäisyys, kun suklaa on imenyt appelsiinista aromeja (näissä suklaissa ei siis ole alkoholia). Jäljelle jää kivan raikas, pitkään viipyvä maku. Sisuksen appelsiini täydentää suklaata sopivasti, joskin jättää hieman sokerisen aromin. Eivätkä suuhun jäävät appelsiininkuorihidut innosta.

Tällaiseksi suklaaksi vallan kelvollinen tuttavuus, ja Leonidaksen suklaita haluan maistella lisääkin tilaisuuden tullen.

2 kommenttia:

  1. Heippa M, ja vappua sinnekin! :)

    Mä en tosiaan ole mikään kuivatun appelsiinin ystävä, joten voi olla, ettei mulle maistuis nuo... Kaakaopuu ei ole ennestään tuttu, pitääpä lähteä joku päivä vierailulle!

    Mä tässä pähkäilen kummasta kirjottelisin seuraavaksi - maksanameista vai meidän punaisesta keitosta.

    VastaaPoista
  2. Mistä vaan, ilolla lueskelen kaikenlaista!

    VastaaPoista