perjantai 7. toukokuuta 2010

Brunberg tumma suklaa 60 %

Ma chérie Ipa,

Rankka työviikko päättyy nyt, ja mikä olisi parempi tapa rentoutua kuin suklaalla herkuttelu! Maistelu siis jatkuu. Päätin kotimaisia suklaita parjattuani antaa niillekin sentään mahdollisuuden, ja siksi kioskilta tarttui vuokraleffan lisäksi käteen Brunbergin pieni tumma suklaa -levy. Kaakaota levyssä on 60 %, ja 50 gramman levyssä yhden palan paino on 3,6 grammaa. Minikokoista meininkiä. Pakkaus on vähän karu.


Suklaa on perusruskeaa, aavistuksen oranssi vivahde. Se napsahtaa vaimeasti, ja on yllättävän pehmeää. Tuoksu on mieto, tumman kaakaoinen ja ehkä hieman tunkkainen.

Pehmeydestään huolimatta sulaa suussa erittäin hitaasti, pakko pureskella. Koostumus ehkä vähän jauhoinen. Maku on hapahko ilman kitkeryyttä, aika yksinkertainen ja lyhyt. Tuntuu, että kaakaon aromit eivät vapaudu kunnolla, kun suklaa ei sula. Ikään kuin suklaa ei oikein koskaan alkaisi maistua kunnolla.

Kiintoisaa on se, että raaka-aineissa on kaakaomassan, sokerin, kaakaovoin, emulgointiaineen ja vanilliinin lisäksi suola. Suola ehkä vähän maistuu, se taittaa oikein hyvällä tavalla imelyyttä pois. Tämä on muutenkin makeudeltaan sopiva suklaa, ei liian imelä.

Oudolta taas tuntuu, että tällaiseen ns. parempaan suklaaseen ei ole käytetty aitoa vaniljaa, vaan keinotekoista vanilliinia. Aito vanilja toisi kaakaon makua paremmin esiin, vanilliini ennemmin peittää sitä ja tuo teollisen vivahteen makuun ja tuoksuun.

Jälkimaku on kuivan kaakaoinen ja lyhyt. Suuhun jää samanaikaisesti jauhoinen ja rasvainen olo, koostumus ei siis miellytä.

Tuomio: mättösuklaa, ei herkutteluun. Tummaksi suklaaksi yllätyksetön. Söin tätä puoli levyä, enkä silti kokenut saavani siitä mitään irti. Yleensä minulle riittää hyvää suklaata pari palaa.

Koska maku on prosentteihin nähden pehmeä eikä juuri lainkaan kitkerä, voisi sopia vaaleampien suklaiden ystäville. Vivahteettomana ei pärjää keskieurooppalaisessa kilpailussa. ;-)
Kokonaisarvosana: **

3 kommenttia:

 1. Mä inspiroiduin kanssa siitä taannoisesta keskustelusta... Ostin tänään siis Fazerin sinistä. :D

  Kaupassa (K-Supermarket) sattui silmään myös joku uusi(?) tumma suklaa, makuina inkivääri ja cayenne. Ootko törmännyt? Me ei uskallettu vielä ostaa, kun ne oli 5e/levy. Inkivääri tuoksui ainakin tosi vahvasti paketin läpi. Et viitsisi esimaistaa näitä? ;)

  VastaaPoista
 2. Merkki? En ainakaan viime aikoina ole törmännyt. Samassa levyssä inkivääri ja cayenne? Vai erikseen? Lisätietoja, kiitos!

  VastaaPoista
 3. Siis eri levyt, samaa sarjaa. Hitto kun en muista mikä se merkki oli... Tuo kyseinen K-Supermarket on sellanen, missä on vähän tavallista parempi valikoima varsinkin herkkupuolella... Josset sa löydä teiltä päin, niin me voidaan tuoda sitten tuliaisia, kun sinne päin joskus keritään.. :)

  VastaaPoista