perjantai 28. toukokuuta 2010

Green & Black's Organic Maya Gold 55 %

Kuulepas ipa,

tämä blogi on minulle turmioksi. Suklaan osteluni on lähtenyt täysin käsistä. Nyt aina, kun näen uusia suklaalevyjä, minun on pakko ostaa niitä, koska ne pitää saada blogiin. Suklaan ostaminen ja syöminen on suorastaan velvollisuuteni!

Koska kuitenkin syön levystä kerralla vain pari palaa, kaappi on täynnä aloitettuja suklaalevyjä. Niitä pursuilee ja putoilee hyllyltä (onneksi keksin säilyttää osan tyhjässä kaakaopurkissa pystysuorassa, mutta ne eivät kaikki mahdu siihenkään)! Velvoitan sinut vastuullisena osapuolena (keksit tämän koko hulluuden ;-) tulemaan auttamaan kaiken tämän suklaan syömisessä! Sitä on kohta monta kiloa! Hjälp!

Viime kerrallakin suklaan osuus ruokaostoksista taisi olla parikymppiä. Enkä edes ostanut kaikkia levyjä, mitä himoitsin! Mukaan tarttui kuitenkin seuraava tuttavuus, joka lienee yksi eksoottisimmista suklaakokemuksistani.


Pähkäiltyäni suklaahyllyllä pienen ikuisuuden minulle tuli kiire ja tarrasin mm. tähän levyyn, jonka luulin olevan vain tummaa suklaata. Vasta myöhemmin huomasin, että pakkauksessa lukee "chocolate... infused with a twist of orange and delicate spices".

Kyse on siis luomutuotetusta reilun kaupan suklaasta. Pakkaus on viehättävä, värikäs ja kaunis. Suklaapaloissa on nätti pieni lehti (kerrankin ei tekstiä tai viivoja, paitsi hauskana yksityiskohtana kulmapalassa 'B&G's'), ja suklaa on väriltään täyteläisen tummanruskeaa. Pieniä (3,3 gramman) paloja levyssä on 30, yhteensä 100 grammaa.

Suklaa on napakkaa ja tuoksuu kiinnostavasti ja hieman epäilyttävästikin hieman rosmariinilta, mäntykankaalta, appelsiinilta ja vain hennosti suklaalta. Tuoksu vie ajatukset Välimerelle, kunnes jokin chilinen vivahde nykäisee Etelä-Amerikkaan.

Maku on erittäin monimutkainen. Ensimmäiseksi suun valtaa pistelevä aromi, jota luulen ensin inkivääriksi, kunnes tajuan sen olevan jotakin niin kummallista kuin muskottipähkinää. Ensimaku on ummehtuneen heinäinen, melkein kellarimainen, kunnes suklaa alkaa sulaa (hitaasti) ja muut maut alkavat nousta esiin. Appelsiininkuori maistuu selvästi, ja sitä täydentää mukava mausteisuus. Ainakin kanelin aromia tässä on, ja mausteista raskautta keventää nenään nouseva limettimäinen hedelmäisyys. Suklaa maistuu koko ajan hienosti muita makuja täydentäen, pehmeä vanilja tulee lopuksi esille. Kitkeryyttä ei ole lainkaan ja happamuuttakin sopivasti. Tämä on vähän kuin hyvä chilisuklaa ilman chiliä - potkua löytyy sopivasti. Ja rakenne on ihana, suu jää raikkaaksi kuin ei olisi suklaata syönytkään.

Ensimmäisestä palasta en pitänyt ollenkaan. Omalaatuinen ensimaku töksähti epämiellyttävänä ja tunkkaisena. Sen jälkeen tämä kuitenkin vei sydämen, ja toinen pala maistui jo aivan erilaiselta. Kolmannen palan syötyäni olin jo varma, että tämä on kiinnostavin koskaan maistamani suklaa. Herkuttelusuklaa, tätä voisi kokeilla oikein hedelmäisen teen kanssa, esimerkiksi Robert's Coffeen ananas-mango-chiliteen kera iltapäivän piristyksenä. (Kyseinen tee sopii itse asiassa aika moniin tummiin suklaisiin erinomaisen hyvin.)

Valmistajan sivuilta selviää, että suklaa on valmistettu enimmäkseen Trinitario-lajikkeen pavuista, joita kasvatetaan Belizessä ja Dominikaanisessa tasavallassa.

Kokonaisarvosana: ***½

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa jännittävältä! Mä ehdottomasti lupaan osallistua talkoisiin, kunhan sinne asti päästään... Tää varsinkin kuulosti sellaiselta, mitä on pakko maistaa. :)

    Muuten, ne cayenne+inkiväärisuklaat, mistä puhuin, niin mä koitan muistaa tuoda tuliaisiksi sulle niitä. :) Ei olla vielä itsekään maisteltu, mutta voitas pitää kunnon suklaabileet... :D

    VastaaPoista
  2. Pidetään vaan bileet, mulla on tätä tarjottavaa! ;-) Monta levyä vielä kaapissa avaamattakin...

    VastaaPoista