lauantai 15. toukokuuta 2010

Pavlova - terveisiä idästä!

Hei Möme, ja terveiset helteisestä Haminasta!

Me tultiin tänne viettämään toista äitienpäivää. Viikko sitten oltiin mun vanhemmilla ja nyt tultiin hemmottelemaan S:n vanhempia, paitsi hurmaavalla läsnäolollamme, myös tällä ihanalla herkulla! Pavlova on saanut nimensä venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan mukaan, joten on vain oikeus ja kohtuus, että saat reseptiterveiset täältä itärajan tuntumasta. :)


Pavlova

Pohja
4 valkuaista
250g (vähän vajaa 3dl) sokeria
2tl maissijauhoja
vajaa 1tl etikkaa

Valkuaiset vatkataan ensin vaahdoksi, n. 10min sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Sokeri lisätään joukkoon koko ajan sekoittaen ja jatketaan sekoittamista muutama minuutti. Lisätään maissijauhot ja vatkataan, lopuksi vielä etikka, vatkataan. Vaahdosta tulee kiiltävän valkoista ja kiinteää. Marenkivaahto levitetään pellille n. 2-3cm paksuiseksi ympyräksi (leivinpaperiin voi piirtää ympyrän vaikka tarjoiluvadin avulla, jottei pohjasta tule liian isoa!). Itse pursotin tällä kertaa pohjan reunoille vielä marenkitötteröitä reunaksi, jottei täyte valu pitkin tarjotinta. Pohja kuivataan 130 asteisessa uunissa (mielellään kiertoilmalla!) noin 1,5h ajan. Pohjan tulisi irrota leivinpaperista helposti, mutta olla vielä sisältä mähmeää. Tämä saattaa vaatia pari harjoituspohjaa (harmi!), jotta oman uunin asetukset löytyvät.

Itse teen marenkimassaa yleensä hieman reilun satsin ja pyöräytän pohjan lisäksi myös pellillisen Salmiakkimarenkeja.


Täyte
1prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1prk maitorahkaa

Vaniljakastike vispataan vaahdoksi ja maitorahka vispataan sen sekaan. Makeutusta tähän ei enää kannata laittaa. Mikäli täytteen tahtoo tehdä vispikermasta ja maitorahkasta, kannattaa se maustaa ripauksella vaniljasokeria. Maidottomista vaihtoehdoista en ole itse maistanut mitään, mitä olit mieltä siitä kauravaniljakastikkeesta, mitä sulle tarjoilin? Mitähän muita vaihtoehtoja voisit suositella?


Pavlovan kruunaa tietysti runsas hedelmävalikoima. Oma suosikkikombomme ovat vadelmat, pensasmustikat, viinirypäleet ja purkkipersikat. S:n allergian vuoksi meillä ei käytetä mansikkaa, mutta se sopii tähän jälkiruokaan erittäin hyvin. Itse pidän Pavlovasta, paitsi sen herkullisuuden, myös juhlavan ulkonäön takia. Tänäänkin rikoin marenkipohjan sähläillessäni keskeltä aivan murusiksi, mutta mokat hautautuivat rahkavaahdon alle, eikä tuo makuun tuntunut vaikuttavan. :)

Vaihtelua tähän herkkuun saa käyttämällä hedelmien sijaan (tai niiden ohella!) vaikkapa turkinpippuri- tai marianneraerouhetta.

Keväisenä päivänä Pavlova on ehdoton jälkiruokasuosikkini, varsinkin ulkosalla nautittuna. Äsken grillailtiin ensimmäistä kertaa tänä kesänä. Tuli taas todistettua kuinka hyvin tämä raikas herkku sopii raskaan ruoan jälkeistä ähkyä tasoittamaan. Pavlova ja salmiakkimarengit saivat lahjomattoman raadin hyväksynnän, saattoipa keski-ikäisen raatilaisen suusta jopa päästä vahingossa: "ihan vitun hyvää"... ;)

11 kommenttia:

  1. Kiitos kirjeestä sieltä itärajalta! Oijoi, tulipa ikävä sun pavlovaa! Se on tosiaan ihan vitun hyvää :-D

    Se kauravaniljakastike sopi oikein hyvin pavlovaan. En ole tehnyt makuvertailua eri merkkien välillä tai muutenkaan ihan perillä, mitä kaikkea tällä hetkellä on tarjolla maidottomana, kun itseä varten ei tule koskaan ostettua tuollaista tetraa. Pitää olla vieraita, jotta kaikki tulee käytettyä, ja aika harvoin teen vieraille sellaisia herkkuja.

    Gogreenillä on hyvä vispautuva soijakerma, luulen, että se olisi kevyemmänoloisen koostumuksensa puolesta vielä parempaa pavlovaan. Maustettuna vaniljalla ja vaikka sitruunalla. Siitä ei tule yhtä kiinteää vaahtoa kuin tavallisesta kermasta, mutta se sopii tosi hyvin kaikkeen muuhun, paitsi kakun kuorruttamiseen (ei pursoudu).

    Mutta mitä on "raerouhe"? Redundanssia?

    VastaaPoista
  2. Raerouhe on siis Mariannerae-rouhetta. :) Niitä mariannekarkkijohdannaisia, jotka on siis pieniä valkoisia palluroita suklaatäytteellä. Saa pusseissa ja sopii erittäin hyvin just vaikka kermavaahdon sekaan rouhittuna!

    VastaaPoista
  3. Mun yritys vinoilla sulle epäonnistui... ;-)
    Ootko siis itse rouhinut Marianne-rakeista rouhetta? (Nimittäin kaupoissa myytävä Marianne crush, mitä saa pussissa, on tehty rouhimalla ihan mariannekarkeista, ei niistä rakeista. Sitä mulla on herkkukaapissa aina, koska se sopii täydellisesti kuumaan kaakaoon.)

    VastaaPoista
  4. Tervehdys nautiskelijat! Olen vesikielellä lukenut reseptejä ja katsellut kuvia :P Tuota Pavlovaa on aivan pakko kokeilla viikonloppuna ja ennen sitä taidetaan nauttia Mömen ohjeen mukaan salaattia. Mömen salaattikastike on muuten loistavaa!! Aurinkoisia hetkiä teille molemmille! :)

    VastaaPoista
  5. Heipsis Ärri! Kiva kun olet viihtynyt!

    Näillä helteillä ei oikein blogi näytä päivittyvän... En voi kuvitellakaan tekeväni ruokaa, kun on niin kuuma! Meillä syödään vaan salaattia ja tacoja joka päivä. :-D

    VastaaPoista
  6. Mitä olet Ipa mieltä, tarvitaanko tähän reseptiin välttämättä etikkaa? Minulta tätä kysyttiin ja vastasin, että monesti valkuaisvaahtoon lisätään vähän jotakin happoa (etikkaa tai sitruunamehua), koska happo tekee vaahdosta kestävämpää. Mikään välttämättömyys se ei liene? Ja maissijauhot tarkoittavat varmaan maissitärkkelystä, ei sellaisia maissijauhoja, joista tortilloita leivotaan?

    VastaaPoista
  7. Nyt en kyllä rehellisesti sanottuna tiedä. :D Pikainen googlaus antoi vastaukseksi vaahdon kuohkeuden maksimoinnin.

    Mä olen aiemmin ajatellut, että se vähentää sokerin ruskistumista korkeassa lämpötilassa, koska meidän yksiin minttukarkkeihinkin laitetaan muutama tippa etikkaa ennen keittämistä - hyvin sokeripitoisia siis nekin..

    Jos joku tietää, niin jakakaa ihmeessä viisauttanne!

    (Hei munkin puolesta, Ärri! Mukavaa, että olet eksynyt tänne! :))

    VastaaPoista
  8. Ja taas tämän Pavlovan kimpussa olen, nam... :p
    Kokeiltu jo on ja, ihan vitun hyvää tuli. Kysymys kuitenkin Ipa...
    Miten marenki säilyy, jos teen pohjan edellisenä päivänä ja pistän täytteet päälle vasta ennen tarjoilua?? Ja jos säilyy, niin miten suojataan...huoneilmassa, jääkaapissa, muovipussissa, kelmulla peitettynä???

    Tanja

    VastaaPoista
  9. Minä sitä kyselin, että tarviiko laittaa, kun ei kaapista löytynyt. Mömen ohjeen mukaan laitoin sitruunamehua. Loistavasti onnistui silläkin. En tiedä, kun vasta sen kerran olen tehnyt, että oliko mitä eroa etikka-versioon. Ei se ainakaan sitä kaivannut.

    Ja taas Tanja

    VastaaPoista
  10. Heippa Tanja,
    hyvä, että maistuu!! :) Pohja säilyy ihan hyvin seuraavaan päivään, siskon juhliin näitä väännettiin varmaan kymmenen. Siitä kätevä juhlaherkku, että pohjat voi tehdä pari päivää aiemmin ja juhla-aamuna rahkavaahtoa hirveän sammion, pestä ja pilkkoa hedelmät valmiiksi kulhoihin ja sitten koota parissa minuutissa, kun edellinen katoaa tarjoilupöydästä.. :)

    Jos vaan yhden yön yli odottaa, niin eipä nuo kovin paljoa ehdi vettyä, suurin huoli lienee, ettei kukaan käy nakertamassa reunaa.. Me ei muistaakseni mitenkään erityisesti suojailtu niitä, olisko folioon kääräisty ja sitten pinossa uuniin, niin säästyy turhilta tapaturmiltakin.

    VastaaPoista
  11. KORJAUS!!!
    Siis tein testin ja todellakin sillä on väliä laittaako etikkaa vai sitruunamehua, vaikka aiemmin toista väitinkin :)
    Sitruunamehulla koostumuksesta tulee aivan liian löysää, joten pursottaminen ei onnistu. Etikan tarkoitus on siis juuri se jäykkyys. Ekalla kokeilukerralla ajattelin, että syynä oli vain meidän kokemattomuus pursotuksen suhteen, mutta tänään huomasin, että olin väärässä. Eka pohja sitruunamehulla epäonnistui ulkonäön puolesta, ei maun. Toinen kakku etikalla onnistui myös pursotuksen suhteen.

    Tanja

    VastaaPoista