torstai 19. elokuuta 2010

Yrttinen hernekeitto

Hello, ipa!

Osa hernesadosta kypsyi tässä kuivuudessa ja kuumuudessa liikaa, ja herneet ehtivät kasvaa suuriksi ja mauttomiksi. Halusin kuitenkin hyödyntää ne, ja keitin tuorehernekeittoa! Tämä on muunnelma siitä versiosta, johon kaadetaan lopuksi kuohuviiniä, minulla kun ei ollut mitään kuplivaa, mutta sitäkin ihanampaa yrttiaromista eteläafrikkalaista valkoviiniä.

(Toinen vaihtoehto olisi ollut rakuunalla ja sherryllä maustettu hernari, mutta puutarhassani ei tällä hetkellä kasva rakuunaa. Erilaisia reseptejä kannattaa etsiskellä ruotsiksi, sehän on hernekeiton luvattu maa!)

Tarvitaan:

margariinia tai voita
1 sipuli varsineen
noin 8 dl silvottuja herneitä (herneiden silpominen on ehdottomasti ruoan työläin vaihe... :-)
noin 5 dl kasvislientä
1 dl valkoviiniä
1-2 dl (soija)kermaa
laakerinlehti
tuoreita yrttejä, kuten pari oksaa timjamia ja nippu persiljaa
suolaa ja musta- tai valkopippuria maun mukaan


Hienonna sipuli (säästä varret) ja kuullota se runsaassa rasvassa. Lisää herneet ja viini, keittele hetki sekoittaen. Lisää kasvisliemi ja laakerinlehti ja anna kiehua miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia tai kunnes herneet ovat pehmeitä. Poista laakerinlehti ja soseuta keitto.

Hienonna sipulinvarret ja persilja hienoksi silpuksi. Nypi timjamista lehdet ja heitä varret pois. Lisää keittoon yrtit, kerma ja sopivasti pippuria, tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Koristele keitto timjaminoksalla ja tarjoa tuoreen leivän ja viinilasillisen kera.

Nähdään pian!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti